president.gov.ua

Антинаркотичні і реабілітаційні організації готують колективний лист до президента  з проханням вплинути на голову Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ  Андрія Поддєрьогіна. Чиновника звинувачують у блокуванні верифікації анонімних електронних гаманців, на які приходять платежі за купівлю наркотиків.

Про це повідомив журналіст Володимир Фомічов.

"Сьогодні наркотики в Україні може легко купити будь-хто. Навіть дитина. Достатньо перевести через термінал гроші на анонімний гаманець і отримати координати "закладки". Правоохоронці розводять руками, бо довести у суді, що гаманець належить конкретному наркоділку, вкрай важко. Це питання може вирішити Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ, який очолює Андрій Поддєрьогін. Але чомусь цей департамент "не помічає" платежів на мільярди гривень, що йдуть на анонімні електронні гаманці наркоділків. Закриваючи очі на участь у цих оборудках платіжних систем і навіть банків", - повідомив Володимир Фомічов.

Відео дня

Як зазначив журналіст, керівництво НБУ також не реагує на його попередні публікації і заклики вплинути на чиновника. Тому, як повідомив Володимир Фомічов, після обговорення ситуації  із антинаркотичними і реабілітаційними організаціями, було прийнято рішення звернутися до президента і запропонувати йому винести тему на засідання РНБО.

"Я писав про все це три тижні тому. І за цей час – жодної реакції від чиновників НБУ. Я отримав зворотній зв'язок від різних антинаркотичних і реабілітаційних організацій, представники яких висловлювалися на підтримку моєї позиції. В той же час багато хто висловлював думку про те, що хоча нагляд над платіжними системами здійснює НБУ, вирішити проблему на цьому рівні навряд чи вдасться.. Бо проблема дійсно національного рівня. Голова держави має бути залученим до її вирішення. Більш того – тримати її вирішення під особистим контролем. Ця тема заслуговує на всебічне розслідування зв’язку наркоділків і одного з топ-менеджерів Нацбанку. А, можливо, навіть варта уваги РНБО", - зазначив  Володимир Фомічов.

Як повідомив журналіст, текст листа до президента викладений у вільний доступ. Володимир Фомічов закликав громадські організації підписати звернення.

 "Я вже підготував звернення та буду його надсилати різним організаціям. Прошу вас також тегнути тих, до кого можна звернутись. Буду вдячний вам, мої друзі, за будь-яку допомогу", - написав Володимир Фомічов.

"Шановний пане Президенте! Закликаємо вас взяти ситуацію щодо використання анонімних електронних гаманців та платіжних систем для прийому платежів за купівлю наркотиків під особистий контроль. Просимо вжити всіх передбачених законом заходів щодо відновлення  роботи фінансового моніторингу, нагляду за платіжними системами і верифікацією анонімних гаманців. Закликаємо вас провести засідання РНБО щодо торгівлі наркотиками в Україні. А також дати доручення провести всебічне розслідування дій чиновників НБУ, діяльність чи бездіяльність яких дала змогу злочинцям анонімно і безкарно продавати наркотичні речовини громадянам, в тому числі – дітям!", - зокрема йдеться у зверненні, яке опублікував Володимир Фомічов.

Нагадаємо, Андрій Поддєрьогін був призначений директором Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку 28 грудня 2020 року. Серед головних функцій цього департаменту – регулювання діяльності платіжних систем та систем розрахунків та здійснення нагляду за платіжними системами з урахуванням міжнародних стандартів. Одним з таких стандартів є верифікація облікових даних відправників та отримувачів платежів.