Беззмінний глава Укргідроенерго Ігор Сирота перетворив Державну компанію на особисту бізнес-імперію і щорічно "викачує" з неї десятки мільйонів бюджетних гривень.

Про це пишуть Факти.

Ігор Сирота очолив Укргідроенерго на початку президентства Віктора Януковича в 2011 році. Його призначення лобіював Юрій Бойко. У 2014 році Сироту намагалися відсторонити за численні факти корупції та розкрадань. Однак скандальний ОАСК заблокував це рішення.

Відео дня

Ігор Сирота фігурує в багатьох кримінальних справах за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, розтрати в особливо великих розмірах, незаконного відчуження майна.

Укргідроенерго регулярно переплачує підрядникам і контрагентам. Наприклад, ТОВ "Укрінвесттехнологія" отримала 75 млн грн понад контракт, а "НВО" Укргідроенергобуд", частка в якому належить зятю сироти Ярославу Заблоцькому, — 400 млн грн. Ще 83 млн грн Укргідроенерго перерахувало Харківському інституту "Укргідропроект", потім гроші осіли на рахунках фіктивних фірм.

З подачі сироти інститут "Укргідропроект" приватизували і виставили на продаж. Ця основна проектна організація з будівництва та модернізації об'єктів Укргідроенерго. Тепер замість того, щоб заробляти на створенні проектної документації приватним компаніям – держава повинна платити за ці послуги.

У червні 2019 року Сирота одноосібно сформував наглядову раду Укргідроенерго і домігся призначення його головою свого партнера Валентина Гвоздія. Одним з перших рішень наглядова рада підняла сироті зарплату майже в 3 рази.  З урахуванням премій він заробив за рік понад 18 млн грн або 400 тис. доларів. Це більше, ніж отримує президент США Дональд Трамп.

"Фактично на сьогодні склалася ситуація, коли керівництво "Укргідроенерго" не тільки прокручує багатомільйонні схеми "з розпилу" бюджетних коштів і міжнародних кредитів, а й відкрито виплачує собі мільйонні зарплати. При цьому уникаючи заслуженої оцінки своєї діяльності з боку уряду і правоохоронців", — пише видання.