Без доступу до морських портів відновлення металургійного комплексу неможливе – Каленков

Гірничо-металургійний комплекс України наразі переживає глибоку кризу, для вирішення якої вкрай необхідне розблокування морських портів для експорту продукції.

Водночас, це одночасно дасть Україні близько мільярду доларів щомісяця валютних надходжень, написав у своїй колонціпрезидент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"ГМК - експортоорієнтована галузь. У довоєнні часи на зовнішні ринки ми відправляли 80% продукції, близько 70% експорту йшло через морські порти. Тому можливість експортувати морем є основним питанням для нашої галузі, а отже - і економіки України. Нагадаю, у структурі українського експорту продукція ГМК займає понад третину. А за минулий рік продаж нашої продукції на світових ринках приніс в Україну близько 22 млрд доларів валютної виручки", - зауважив Каленков. 

Відео дня

Він наголосив: сьогодні експорт зерна "транспортним коридором", який був створений завдяки міжнародним партнерам України, забезпечує близько 1 млрд доларів надходжень щомісяця.

"Приблизно стільки ж, якщо не більше, валюти може давати і експорт продукції ГМК. Себто Україна таким чином може збільшити обсяг валютних надходжень вдвічі - вигода для держави очевидна. Крім того, відновлення експорту металу морем дозволить відновити виробництво ГМК, втримати висококваліфіковані та досвідчені робочі колективи та збільшити податкові надходження до держбюджету", - підкреслив Каленков. 

Він запевнив: учасники ринку високо цінять титанічну працю українських дипломатів та міжнародних партнерів у питаннях розблокування морського експорту, і добре усвідомлюють, що успішні переговори з "оскаженілим" сусідом – справа дуже непроста. 

"Але, ця мета цілком реальна. Для цього потрібне лише розуміння важливості цього розширення з боку міжнародного співтовариства. Тому вкотре просимо наших дипломатів постійно наголошувати на необхідності розширення номенклатури вантажів, що транспортуються відкритим коридором", - резюмував Каленков. 

Нагадаємо, раніше директори трьох морських портів - "Южний", "ТІС-Вугулля" та "Тіс-Руда" -  закликали президента Володимира Зеленського поширити дію "зернового коридору" на металопродукцію: вони заявили, що це зміцнить гривню та економіку, адже одне судно з залізною рудою забезпечує $14 млн експортного виторгу, а Україна може відправляти 200 таких кораблів на рік.