Ілюстрація REUTERS

Білий дім готує міжнародну угоду про видобуток корисних копалин на поверхні Місяця під назвою Artemis Accords. США мають намір підписати його з низкою країн Євросоюзу, Канадою, Японією та Об'єднаними Арабськими Еміратами. Росії серед планованих учасників пакту про видобуток на супутнику Землі немає.

Читайте такожРосійський космічний корабель не зміг злетіти через вагу

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела в адміністрації президента.

Відео дня

"Угодою пропонується встановити зони безпеки навколо майбутніх місячних баз. Ці зони, на думку авторів проекту, необхідні для запобігання збиткам або втручанню з боку країн і компаній, що конкурують одна з одною й працюють у безпосередній близькості", - йдеться в повідомленні.

Пакт, розповіли джерела агентства, також покликаний забезпечити реалізацію міжнародного права компаній на ресурси, які вони будуть видобувати на Місяці. За словами одного з джерел агентства, розміри зон безпеки будуть змінюватись в залежності від операції, яку проводять на Місяці. Вони дозволять здійснювати координацію між космічними суб'єктами, не претендуючи технічно на територію в якості суверенної.

"Сполучені Штати є членом Договору по космосу 1967 року і розглядають пропозиції щодо зон безпеки на Місяці як виконання однієї з його статей", - підкреслює видання.

У договорі, який цитує Reuters, йдеться, що небесні тіла, серед них Місяць, не підлягають національному присвоєнню шляхом домагання на суверенітет, шляхом використання або окупації або будь-якими іншими засобами. За словами високопоставленого чиновника адміністрації президента США, договірний процес в Організації об'єднаних націй (ООН) зайняв би надто багато часу, серед іншого й через непродуктивну роботу з державами, що не проводять космічної діяльності.

"Угода отримала свою назву на честь місячної програми NASA. Космічне агентство інвестує десятки мільярдів доларів у програму Artemis, яка передбачає висадку людей на Місяць до 2024 року. Вона передбачає створення стійкої присутності на Південному полюсі Місяця й видобуток приватними компаніями місячних порід та підземної води, які можуть бути перетворені на ракетне паливо", - передає Reuters.

Як розповіли агентству співрозмовники, знайомі з пропозиціями Вашингтона, проект угоди ще не було офіційно представлено союзникам США. Росію не залучатимуть до переговорів на цьому етапі, оскільки Штати оцінюють дії Росії на навколоземній орбіті стосовно американських супутників як ворожі.