Те, що відбувається з ПАТ «Мотор Січ» — це типовий український кейс / фото УНІАН

Кейс ПАТ "Мотор Січ" зруйнує останні ілюзії інвесторів про можливість працювати в Україні, а разом з цим і обнулить інвестиційну привабливість країни.

Таку думку про те, що відбувається з українським флагманом авіаційного двигунобудування висловив відомий Інвестиційний аналітик Іван Угляниця.

"Інвестори вже не мають ілюзій щодо можливості працювати в Україні. Те, що відбувається з ПАТ «Мотор Січ» — це типовий український кейс, що демонструє роботу силових і правоохоронних органів, а також судової гілки влади проти інвесторів. Діяльність підприємства без законних підстав паралізована: ПАТ "Мотор Січ" не працює ні для України, ні для інвесторів — ні для кого", — прокоментував Угляниця наслідки трирічного арешту акцій компанії з ініціативи Служби безпеки України.

Відео дня

За його словами, у разі подальшого блокування діяльності ПАТ "Мотор Січ" флагманське українське підприємство повторить долю інших галузей. Як приклад Угляниця навів суднобудівні підприємства, які «були попиляні на металобрухт».

"Якщо держава бачить в угоді з китайськими інвесторами протиріччя якимось міфічним "державним інтересам" — нехай представники офісу президента, уряду, Ради безпеки і оборони, СБУ, АМКУ або Укроборонпрому з'являться до суду і пояснять причини, цілі і мотиви арешту акцій компанії - законодавчих обмежень на такі угоди немає. В іншому випадку цей кейс - приклад звичайного рейдерського захоплення підприємства державними інститутами, і блокування його діяльності, блокування доступу акціонерів до управління компанією. Саме так це бачиться інвесторам, адже законних причин для блокування угоди з акціями або діяльності ПАТ «Мотор Січ» немає», — прокоментував Іван Угляниця.

Читайте такожТехнології "Мотор Січі" залишилися наприкінці минулого століття й мало кому цікаві - експерт

Інвестиційний аналітик додав, що він, як і інші інвестори, з інтересом спостерігає за розвитком цієї історії, оскільки колись акції компанії «Мотор Січ» були одним із найбільш ліквідних інструментів українського фондового ринку, і входили в індексні кошики для формування ключових індикаторів провідних українських бірж.

Аналітик висловив сподівання, що по завершенню історії з блокуванням акцій ПАТ «Мотор Січ» ініціатори та виконавці цих протизаконних дій повинні понести відповідальність — так Україна зможе продемонструвати інвесторам, що протизаконні дії щодо інвесторів не залишаються безкарними.

Як повідомлялося раніше, у Шевченківському районному суді столиці та Київському апеляційному суді розглядаються клопотання компаній-акціонерів ПАТ "Мотор Січ" про зняття арешту з акцій компанії. Неможливість отримати реєстри акціонерів повністю заблокувала управління компанією, оскільки неможливо скликати збори акціонерів для визначення стратегічних питань діяльності компанії, її господарської діяльності. Як наслідок, показники ПАТ "Мотор Січ" стрімко погіршуються: за період дії арешту акцій в рази скоротилися доходи компанії, вона опинилася на межі банкрутства, тисячі співробітників втратили робочі місця.

Водночас судді не вбачають у тому, що відбувається навколо ПАТ «Мотор Січ» "державні інтереси", і відмовляються викликати на засідання представників держави, щоб дати їм можливість обґрунтувати свою позицію з приводу арешту акцій компанії та блокування її діяльності.

Значний суспільний резонанс і пильний інтерес ЗМІ до судового процесу змусили представників судової влади вести засідання в прямому ефірі на спеціальній YouTube-платформі "Судова влада України". На сьогодні 27 серпня о 15:15 призначено чергове засідання Апеляційного суду, яке можна побачити у прямій трансляції за цим посиланням.