Фото Public Domain Pictures

Кілька днів тому каналом гирла Бистре суднового ходу р.Дунай-Чорне море був відновлений прохід для суден, що перевозять агропродукцію.    

Координатор гуманітарної допомоги ООН Мартін Гріффітс у своєму мікроблозі в соцмережі Twitter, заявив, що натхненний цією новиною, втім вважає цю подію вже ж недостатньою для подолання загрози світового голоду. Лише розблокування українських чорноморських портів, які наразі заблоковані російською армією, є найкращим способом запобігання глобального голоду

"Натхнені повідомленнями про відновлення експорту українського зерна через канал Чорне море - Дунай. Але цього недостатньо. Оскільки відсутність продовольчої безпеки в усьому світі стає все очевиднішою, відкриття чорноморського маршруту є нашим найкращим варіантом для подолання глобального голоду. Світ не може чекати", - прокоментував Мартін Гріффітс.

Відео дня

Згідно із дослідженням ООН, Україна щороку вирощує достатньо продовольства, щоб нагодувати понад 400 мільйонів людей, тому блокування портів створює загрозу голоду для цих людей.

Як повідомлялось, на сьогодні через блокаду морських портів, на які до повномасштабного вторгнення припадало орієнтовно 80% експорту аграрної продукції України, вивезення продовольства відбувається виключно через дунайські порти, залізничні та автомобільні пункти пропуску на західних кордонах. 

Їх пропускної здатності наразі недостатньо для повноцінного заміни морських портів.

Окрім цього, раніше голова Всесвітньої продовольчої  програми ООН повідомив, що ООН отримує з України 40% пшениці для своїх програм надзвичайної продовольчої допомоги.