Ілюстрація REUTERS

Асоціація рітейлерів України (АРУ) закликає президента, прем'єр-міністра, спікера Верховної Ради, міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства, міністра фінансів та інших представників центральної та місцевої влади дозволити з 24 квітня роботу магазинів, що мають окремий вхід із вулиці та дотримуються санітарних і епідеміологічних вимог.

Читайте такожКарантин в Україні: 62% ресторанів припинили роботу (інфографіка)

Про це сказано у відкритому листі асоціації, опублікованому на її веб-сайті.

Відео дня

Також асоціація закликає відновити роботу громадського транспорту в режимі підвищеної безпеки; розглянути можливість поступового відкриття торгових центрів; звільнити від сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та єдиного соціального внеску (ЄСВ) строком на 6 місяців із дати запровадження карантину всі компанії, які під час карантину та кризи не проводили скорочення персоналу й не зменшували заробітні плати.

Крім цього, АРУ рекомендує керівництву країни надати податкові канікули строком на 3 місяці після зняття обмежень на роботу підприємств торгівлі та громадського харчування компаніям, які під час дії карантину були змушені закривати магазини та припиняти свою діяльність; сформувати та реалізувати державну цільову програму підтримки галузі роздрібної торгівлі; зобов'язати банки зменшити розмір комісії за послуги еквайрингу до рівня 0,5% від суми транзакції на період дії обмежень торгівлі та ще на 6 місяців після зняття карантину, а також залучити бізнес до розробки плану дій зі зменшення негативних наслідків пандемії на економіку як на державному рівні, так і в регіонах.

В асоціації підкреслили, що держава повинна ухвалювати й впроваджувати рішення лише після обговорення та узгодження з бізнесом.

Також в АРУ повідомили, що потенційне продовження карантину до кінця травня може призвести до банкрутства й ліквідації тисяч підприємств, багатомільярдних втрат державного та місцевих бюджетів, масових звільнень, стрімкого зростання безробіття та інших вкрай негативних наслідків для економіки України.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу ухвалив рішення запровадити в Україні карантин із 12 березня до 3 квітня, пізніше продовжив його до 24 квітня.

22 квітня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю одному з видань заявив, що карантинні заходи в країні планується продовжити щонайменше до 11 травня і з пом'якшеннями в деяких сферах.

Довідка УНІАН. Асоціація рітейлерів України - профільне об'єднання гравців ринку роздрібної торгівлі та підприємств, безпосередньо пов'язаних із рітейлом. Асоціація заснована в квітні 2013 року й діє як незалежне некомерційне об'єднання юридичних осіб. До числа членів асоціації входять близько 60 українських і міжнародних брендів.