Нацкомісія застерігає українців від вкладів в B2B Jewelery / фото facebook/b2bgiland

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) застерігає споживачів фінансових послуг від вкладів в ювелірний проект B2B Jewelery, який має ознаки сумнівного та може мати на меті незаконне заволодіння коштами інвесторів.

Читайте такожПенсіонерів попереджають про випадки шахрайства, які почастішали під час карантину

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Відео дня

Згідно з повідомленням, даний проект пропонує придбання ювелірних виробів і подарункових сертифікатів, за якими нараховуються надвисокі відсотки інвестиційного прибутку.

"При цьому на подарунковому сертифікаті відсутні будь-які реквізити особи, що його видала... Крім того, майже всі транзакції в магазинах B2B Jewelery здійснюються у готівковій формі, що не дозволяє встановити зв'язок з реальними бенефіціарами проекту", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що після введення в Україні карантинних обмежень проект B2B Jewelry зупинив виплати за реалізованими подарунковими сертифікатами і почав пропонувати інвестувати кошти в цифрові активи – "токени B2BT", які, на думку НКЦПФР, "несуть ті ж загрози втрат коштів інвесторами, що і сумнівні подарункові сертифікати проекту".

"НКЦПФР бачить в діях проекту B2B Jewelery грубе порушення вимог чинного законодавства України", - сказано в повідомленні.

Комісія підкреслює, що подарункові сертифікати B2B Jewelry мають ознаки боргових цінних паперів, однак відповідну діяльність щодо залучення коштів населення і виплату відсотків прибутку згідно з законодавством України можуть здійснювати винятково банки й фінансові компанії за наявності ліцензії.

"НКЦПФР вже повідомила правоохоронним органам про порушення законодавства з боку проекту B2B Jewelry і його соціальної небезпеки", - йдеться в повідомленні.

Довідка УНІАН. B2B Jewelry – інвестиційний проект з ознаками фінансової піраміди, під цим ім'ям працює мережа магазинів ювелірного заводу «Шарм», розташованого в місті Ладижин Вінницької області. З'явився влітку 2018 року, а восени 2019 почалося розширення проекту з відкриттям численних магазинів у багатьох регіонах України.