Наша мета - відновити тваринництво у прифронтових та деокупованих регіонах, - Сергій Касьянов

Під час війни бізнес може не тільки сам зростати, але й допомагати відновлювати найбільш постраждалим від війни регіонам цілі галузі. Про те як збільшити виробництво м'яса, знизити пов'язані із війною ризики, відновити поголів'я та  збільшити рентабельність тваринництва  в інтерв'ю LIGA.net розповів голова Ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов.

Касьянов повідомив, що з початку повномасштабного російського вторгнення агрохолдинг KSG Agro  продовжував повноцінно працювати навіть під час найбільшої невизначеності та загроз. По перше, компанія відчувала відповідальність за продовольчу безпеку країни, за те як нагодувати фронт і тил. По друге, до будь-якої кризи команда агрохолдингу звикла відноситися як до вікна нових можливостей. Спираючись на досвід, отриманий ще у 2014 році, компанія розуміла, як у кризових умовах трансформувати бізнес-модель, управлінську та кадрову політику. "Ми добре "перепрошили", заново зібрали всі свої бізнес-процеси, тому стратегія налаштування під нову реальність принесла свої плоди", - каже Касьянов. Пріоритетним напрямом розвитку було визначено свинарство. Ще до початку війни KSG Agro займала одні з провідних позицій в українському свинарстві. Зараз компанія входить до ТОП-5 українських виробників свинини, маючи приблизно 80% цього ринку в Наддніпрянському. Завдяки вертикальній інтеграції холдингу зниження цін на зерно компанія сприйняла не як проблему, а  як  додатковий ресурс для розвитку. "Із самого початку ми поставили собі амбітну мету – відновити поголів'я у прифронтових областях, втрачене  внаслідок війни та окупації. Тому активно співпрацюємо з військовими  адміністраціями прифронтових Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської областей, щоб розвинути тваринницьку галузь у цих регіонах. Ми намагаємося максимально задовольнити традиційно високий в українців попит на свинину, налагодивши безперебійне постачання м'ясної продукції до торговельних мереж та для потреб армії", - говорить Касьянов. Для цього у 2023 році  компанія почала активно просувати новий тренд – виробництво товарних поросят для подальшого дорощування, що дає можливість українським фермерам у більш маржинальній ніші, ніж рослинництво. Разом с тим KSG Agro перейшла від однієї великої виробничої локації до багатьох менших.

Така "мережецентрична модель" мінімізує наслідки можливого потрапляння у виробничий майданчик снаряда чи дрона, знижую вірогідність розповсюдження африканської чуми та інших хвороб, дозволяє позбутися безальтернативної залежності від одного джерела води та енергії. "Навіть якщо "лягла" одна чи дві, у нас залишаться ще 20!", - наголошує Касьянов.

Відео дня

Першою такою фермою став комплекс у селі Новорайському Херсонської області. Вибір локації був не випадковий, він дозволив KSG Agro перейти від виробництва та постачання свинини до системних інвестицій, у тому числі й соціальних. Реконструйований свинокомплекс на сьогодні є чи не єдиним у деокупованій Херсонській та сусідній із нею Миколаївській областях. Зараз створено вже 95 нових робочих місць. Підприємство та населений пункт підключені до альтернативних джерел прісної води, проблеми з якими виникли після руйнування російськими військами Каховської греблі. Сьогодні у Новорайську утримується 3000 свиноматок та вирощується щомісяця понад 6 000 поросят, які вирушають на відгодівлю по всій Україні. Наступним кроком розвитку "мережевої" бізнес-моделі є партнерські проекти по дорощуванню поросят. Пілотним проєктом для нової бізнес-моделі стало підприємство у Хмельницькій області. Тут одночасно дорощуватимуть до 115 кг близько 8 тисяч 25-кілограмових поросят.

Такий формат бізнес-кооперації вже сподобався багатьом українським свинарям, оскільки його вигоди, пов'язані з диверсифікацією, зниженням витрат і ризиків цілком очевидні. Окрім постачання поросят та кормів, 'надає повний консалтинговий супровід таких проєктів. Не менш важливим чинником для співпраці є генетика. Ще перед війною агрохолдинг почав впроваджувати програму омолодження стада та перехід на канадську селекцію, яка перевершує європейські аналоги за приплодом, масою опоросу та якістю м'яса.

Відео-інтерв'ю із Сергієм Касьяновим - за цим посиланням.

Для довідки

Хто такий Сергій Касьянов?

Сергій Павлович Касьянов. Голова Ради Директорів холдингу KSG Agro. Закінчив Придніпровську державну академію будівництва та архітектури. Кандидат технічних наук. Має державні нагороди - ордени "За заслуги" ІІ та ІІІ ступенів. Відомий бізнесмен та громадський діяч. Депутат  Верховної ради України ІV-го скликання (2002-2006 роки). Був Головою спільної парламентсько-урядової комісії з питання інтеграції України у Світову організацію торгівлі, Головою підкомітету з координації співпраці ЄС, СОТ, ОЧЕС, Комітету з питання Європейської інтеграції.

На початку 90-х заснував корпорацію "Ольвія", яка займалась виробництвом і дистрибуцією побутової хімії (придбано Procter & Gamble). Інвестував у будівництво, девелопмент та ритейл. З 2000-х років одним із провідних напрямів його бізнесу став аграрний сектор. KSG Agro неодноразово займала провідні позиції у бізнес-рейтингах: ТОП-20 найефективніших агрокомпаній України ("Форбс-Україна", 2015), ТОП-20 найуспішніших аграріїв ("Фокус, 2015), ТОП-10 рейтингу репутаційної стабільності ("Бізнес", 2012) та ін. Відомий також своєю участю у соціальних проектах. Понад 20 років  як голова ради Благодійної організації "Фонд соціального розвитку "Майбутнє" реалізує масштабні соціальні програми.