Яка ситуація з безробіттям в Україні / Ілюстрація REUTERS

Вісім мільйонів українців, які через війну виїхали за кордон, для економіки означає втрачені 40 млрд доларів.

Про це розповів економіст Олексій Кущ під час інформаційного телемарафону. "Людський капітал – це двигун сучасної економіки. Внутрішній споживчий попит і є основний драйвер економічного зростання. Якщо вісім мільйонів виїхало за кордон, то просто мінусуємо цей попит. Вони придбають товари у європейських виробників, замість того, щоб купувати українське в Україні", - сказав він.

Крім того, експерт вважає, що безробіття в Україні значно вище за офіційні показники.

Відео дня

"Нам показали, що за рік війни зростання безробітних відбулось на 300 тисяч осіб. Це абсолютно не об’єктивно, тому що люди офіційно не реєструються", - пояснив Кущ.

Водночас експерт сумнівається, що показник безробіття в Україні в 2023 році буде 2,8 мільйонів людей.

"Набагато більше реальних безробітних. Цей показник не враховує тих людей, які поїхали за кордон", - пояснив він.

Безробіття в Україні

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства економіки, фактична кількість безробітних в Україні складає 2,6 мільйона осіб, тоді як у Державній службі зайнятості зареєстровано лише 215 тисяч безробітних.

25 жовтня в Мінекономіки повідомили, що безробітних залучатимуть до "Армії відновлення". Люди отримуватимуть за роботу мінімальну зарплату в розмірі 6,7 тис. грн.

За результатами нещодавного опитування, понад 60% населення України відчули погіршення матеріального становища своєї сім'ї.

Вас також можуть зацікавити новини: