Ілюстрація REUTERS

На світових ринках в 2021 році, після досягнення рекордних показників, відбулося більш ніж дворазове падіння цін на залізну руду.

Про це в коментарі "МінПрому" розповів економіст Борис Кушнірук.

"Ми бачимо, що залізна руда після пікових показників, які були в цьому році (220 дол./тонну), опустилася досить істотно – до менш ніж 100 доларів за тонну", – зазначив експерт.

Відео дня

При цьому експерт підкреслив, що світові ціни на залізну руду в першу чергу залежать від ситуації в Китаї. А, на його думку, потреба в залізній руді на китайському ринку не буде настільки великою, як вона спостерігалася на піку цін в поточному році.

"Пекін буде проводити більш обережну економічну політику, в тому числі щоб не підривати свою енергетичну стабільність, тому що запуск всіх металургійних підприємств став в тому числі одним з факторів, який спровокував енергетичні проблеми в країні", – пояснив Кушнірук.

Також він зазначив, що на сьогоднішній день Китай збільшив видобуток вугілля, проте енергетична криза в країні триває і, відповідно, потреба в залізній руді знизиться.

Нагадаємо, раніше аналітики агентства Fitch знизили прогноз світових цін на залізну руду в 2022 році до 90 дол. за тонну з подальшим зменшенням до 70 дол. за тонну в 2025 році.