ЄІБ вже виділив Україні 1,7 млрд євро на відновлення / фото REUTERS

Президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойєр заявив, що відновлення України має розпочатися зараз, і не варто чекати, поки закінчиться війна в країні.

Як повідомляє Bloomberg, з посиланнням на інтерв’ю Bloomberg Radio, Хойєр зазначив, що заходи підтримки для України мають бути здійснені зараз, а не одного дня, коли "висохне чорнило під мирним договором".

"Немає жодної можливості чекати закінчення військового протистояння, перш ніж почати реконструкцію... Те, що зараз необхідно, — це зберегти економіку, забезпечити надходження податкових надходжень, зберегти сільськогосподарський сектор, щоб він міг здійснювати експорт", — сказав Хойєр.

Відео дня

Повідомляється, що ЄІБ уже виділив Україні 1,7 млрд євро на відновлення шкіл, лікарень та соціального житла, зруйнованого російськими бомбардуваннями. Хойєр також наголосив на нещодавньому фінансуванні відновлення лікарні в Одесі.

"Якщо ви хочете зберегти економіку, ваші мости, залізниці, системи громадського транспорту повинні працювати. Це ключовий напрямок нашої діяльності", — сказав президент ЄІБ.

Допомога на відбудову України

В травні 2023 року в ООН оцінили вартість відновлення України після війни. На той момент йшлося про сотні мільярдів доларів.

У червні стало відомо, що Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділить 840 мільйонів євро на реалізацію в 2023 році пріоритетних проектів відновлення інфраструктури України. Кошти будуть спрямовані на підготовку, оцінку, фінансування та реалізацію проектів відновлення: муніципальної інфраструктури (шкіл, лікарень тощо); громадських будівель з урахуванням енергоефективності; інфраструктури водопостачання та водовідведення; транспортних мереж і міського громадського транспорту.

21 червня під час конференції з відновлення України у Лондоні державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що США нададуть Україні додаткові $1,3 млрд на відбудову.

14 вересня 2023 року президент США Джо Байден призначив спецпредставника США з економічного відновлення України.

Вас також можуть зацікавити новини: