Зручне місце розташування роботи у Польщі вважають перевагою 9% опитанних / фото УНІАН, Янош Немеш

Під час війни найвпливовішим фактором вибору роботи для жінок в Україні є висока заробітна плата. За цей пункт віддали голоси 24% опитанних, це найбільший показник серед десяти факторів.

Згідно з матеріалами дослідження факторів вибору місця роботи серед жінок, яке опублікував аналітичний центр міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal, великий заробіток менше цікавить українок у Польщі, принаймні цей пункт назвали 18% респонденток.

Найбільше, що цікавить жінок у Польщі – це комфортне середовище та лояльне керівництво, за що проголосували 22%. На території своєї держави українки переймаються лояльним шефом та колегами менше – це важливо для 18% опитанних.

Відео дня

Зручне місце розташування роботи у Польщі вважають перевагою 9% опитанних, у той час, як в Україні це хвилює усього 3% питаних. Пункти "можливість кар’єрного росту та саморозвитку" та "гнучкий графік роботи"  майже однаково важливі для українок у двох країнах – по 9% в Україні, у Польщі – по 8%. 

Офіційне працевлаштування українок у Польщі цікавить більше - 20% проти 16% в Україні. А соціальне страхування - менше: 6% в Україні проти 9% у Польщі.

За "наявність тривалої відпустки" та "можливість відряджень", проголосувало 0% українок у двох державах серед усіх опитаних.  

"У Польщі знаходиться понад 1 мільйон українських біженців, 71%  утримують себе самостійно, переважна частина з них – жінки. Починаючи від 24 лютого ми працевлаштували у Польщі понад 20 тис. жінок. Польські роботодавці дуже конкурують саме за українок, тому повсякчас намагаються покращити умови співпраці. Аби допомогти керівникам компаній реагувати на пріорітети українок, ми дослідили фактори, які впливають на вибір наших жінок щодо місця роботи",– заявила директорка з рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

В агенції додають, що фактори вибору роботи для українок на території нашої держави та в Польщі відрізняються через зрозумілі причини: незнання мови і як наслідок складність знайти роботу за фахом. Однак 52% українців у Польщі вже вчать мову задля опанування профільної роботи.

В дослідженні взяли участь 1380 жінок в Україні і стільки ж у Польщі. Опитування проводилося протягом перших двох тижнів січня 2023 року методом електронного анкетування. 

Скриншот Gremi Personal

Робота під час війни:

Станом на 29 квітня 2022 року кількість вакансій в Україні зменшилася у 20 разів порівняно з довоєнним часом.

Станом на 7 червня падіння зарплат у приватному секторі в середньому становло від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом. 

У червні на українському ринку праці припинилося зниження рівня зарплат.

Станом на 30 червня 2022 року майже 40% українців повернулися на роботу.

Станом на кінець вересня кількість біженців з України зі статусом тимчасового захисту в Європі досягла майже 4,2 млн.

27 жовтня 2022 року посередникам заборонили брати гроші з українців за працевлаштування за кордоном.

Украинці у Польщі:

Станом на 15 липня 2022 року втричі виросла кількість вакансій для жінок в Польщі через "високий сезон", так само як і зацікавленість українських біженок роботою. 

Влітку 2022 року на 25-30% зросла кількість вакансій на підприємствах харчової промисловості  - рибзаводах та мясокомбінатах, де жінки можуть отримати 3300-3500 злотих на місяць (20,2-21,4 тис.грн). 

Станом на 22 серпня 2022 року майже 75% працевлаштованих українців в Польщі надсилали частину коштів своїм родичам в Україну, з них понад 35% – більш ніж половину заробітку. Середня зарплата в Польщі на робітничих спеціальностях, які переважно займають українці, становила 28-32 тис. грн на місяць.

Станом на 26 листопада 2022 року в Польщі кількість вакансій зменшилась на 20%.

Вас також можуть зацікавити новини: