Фото УНІАН

Турецькій владі і бізнесу доцільно дуже обережно ставитися до обіцянок керівництва України Про взаємодію і спільні розробки в авіабудівній галузі.

Так Андрій Пилипенко, член правління україно-китайського інвестиційного клубу, прокоментував повідомлення ЗМІ про результати візиту української делегації до Туреччини для переговорів, в тому числі і з питань військово-технічного співробітництва.

"Напевно вже всі забули історію 2017 року, впевнений, було б не зайвим нагадати її туркам — нагадує експерт, — тодішній перший віце-прем'єр Степан Кубів помпезно відкривав завод для спільного виробництва авіаційних двигунів ПАТ «Мотор Січ» і китайськими інвесторами підприємства в КНР. Всі чули бравурні заяви про співпрацю, про майбутнє спільне виробництво і сервісне обслуговування авіаційних двигунів. Кубів запевняв китайську сторону в непорушній надійності України як партнера в цьому проекті. Але через кілька місяців ситуація кардинально змінилася: акції «Мотор Січ» заарештовані, три роки поспіль акціонери компанії топчуться під воротами. А зараз китайські інвестори проходять кола пекла по українській системі правосуддя, намагаючись захистити свої інтереси і мільярдні в доларовому обчисленні інвестиції. А Україні "світить" позов у міжнародному арбітражі про компенсацію втрат китайських інвесторів у розмірі $ 3,5 млрд», — нагадав Андрій Пилипенко.

Відео дня

Таким чином, експерт підкреслив, що україно-китайський проект щодо «Мотор Січі» теж мав підтримку української влади на вищому рівні і публічно був позначений як один з пріоритетних для української влади. Сьогодні підприємство балансує на межі банкрутства, не має ринків збуту і фінансових ресурсів для розвитку. А китайські інвестори оголосили про намір стягнути з держави Україна в процесі арбітражного провадження $3,5 млрд. 

"Такий безславний підсумок колись перспективного міжнародного проекту: Україна втрачає виробника і технології, зарубіжні інвестори — свої вкладені мільярди. Така ціна заяв і обіцянок української влади, які б Імена не носили її чинні представники». - нарікає Андрій Пилипенко, і сумно жартує: "може скластися так, що туркам доведеться ставати в чергу за китайцями в міжнародному арбітражі, а потім багато років чекати компенсації своїх втрат, тому що Україна не така багата країна".