Бюджет Пенсійного фонду не одержить додатковий ресурс від підвищення мінімальних пенсійних внесків для підприємців, що працюють на спрощеній системі оподаткування.

Таку думку висловив колишній перший заступник міністра праці і соціальної політики (2005-2009 рр.) Павло РОЗЕНКО вчора, 3 серпня, під час інтернет-конференції.

«Якщо ти платиш мінімальний внесок, ти маєш право одержувати пенсію в мінімальному розмірі. Тобто на рівні прожиткового мінімуму. Якщо людина взагалі не платить і трудову книжку тримає вдома, він, згідно Конституції, має право на ту ж мінімальну пенсію в тому ж розмірі», - сказав П.Розенко. За його словами, у такому разі підприємцям невигідно платити мінімальні пенсійні внески. «Ось і виникає питання: чому я, підприємець, маю платити 300 гр. щомісячно, коли і в одному випадку, і в іншому я одержу пенсію на мінімальному рівні?» - відзначив він.

Відео дня

Тому пенсійна система, вважає П.РОЗЕНКО, не одержить додаткових коштів від підвищення рівня мінімальних пенсійних внесків для «спрощенців».

«Тому я прогнозую, що підприємці просто не платитимуть внески, частина відійде в тінь, а частина буде або нарощувати заборгованість, або різними механізмами реєстрації-перереєстрації просто ухилятиметься від цього внеску», - сказав П.Розенко.

Як повідомляв УНІАН, Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ 15 липня ц.р. підписав Закон “Про внесення змін до Законів України “Про державний бюджет України на 2010 рік” і “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”.