Фото УНИАН

Депутати Спецкомісії Верховної Ради з питань приватизації, яку очолює народним депутатам Борис Філатов, підготували депутатський запит до голови Фонду держмайна України Ігоря Білоуса щодо майбутнього аукціону з продажу 5% акцій «Одеського припортового заводу» (ОПЗ) на Фондовій біржі «Перспектива», який відбудеться 26 серпня.

Згідно із запитом, депутати просять Білоуса звернути увагу на те, що продаж 5% акцій ОПЗ саме на фондовій біржі «Перспектива» ставить під сумнів прозорість і відкритість проведення торгів.

Народні депутати також звертають увагу глави Фонду на непрозору і заплутану, на їхню думку, структуру власності біржі. Також, за словами депутатів, відповідного досвіду проведення торгів такого рівня «Перспектива» не має.

Відео дня

«Незрозуміло, якими критеріями керувалися посадові особи Фонду при виборі організатором торгів з продажу державного пакета акцій «Одеського припортового заводу» фондової біржі «Перспектива», яка не має жодного досвіду у проведенні реальних біржових торгів в процесі приватизації, тим більше таких підприємств, приватизація яких стратегічно важлива для країни як з економічної, так і з репутаційної точки зору», - наголошується у зверненні.

Крім того, депутати акцентували увагу на тому, що 4 серпня Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) заборонила торги акціями самої біржі через підозри в їхній фіктивності та попросили Білоуса повідомити про те, які кроки у зв'язку з цим буде вжито Фондом.

Між тим, у зверненні також йдеться і про те, що активну діяльність на фондовому ринку «Перспектива» розпочала у часи правління екс-президента Віктора Януковича. А тому, цілком ймовірно, що керівництво біржі може мати тісні зв'язки з колишніми чиновниками, або «навіть залежати від них», зазначають депутати.

Виходячи з цього, депутати просять Білоуса повідомити, «за якою процедурою і за якими критеріями організатором біржового аукціону з продажу державного пакета акцій ПАТ "Одеський припортовий завод" була обрана фондова біржа «Перспектива», і представити їм всі документи Фонду щодо обрання цієї біржі. Крім того, нардепів цікавить «за якими критеріями були відхилені інші біржі», а також які особи є кінцевими власниками фондової біржі "Перспектива" і здійснюють вирішальний вплив на її діяльність.