Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про поліпшення доступу до мобільного інтернету, яким визначаються терміни вивільнення перспективних радіочастот для впровадження мобільного зв'язку третього (3G) і четвертого (4G) покоління.

Читайте такожУ Києві протестували 5G (фоторепортаж)

Про це йдеться в тексті указу №497/2019 від 8 липня 2019 року.

Відео дня

Згідно з документом, до 1 жовтня 2019 року Кабінет міністрів спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, повинні визначити умови спільного функціонування радіоелектронних засобів спеціальних користувачів радіочастотного ресурсу України з радіоелектронними засобами мереж мобільного зв'язку третього та четвертого поколінь загальних користувачів радіочастотного ресурсу України в діапазонах радіочастот 790 - 960 МГц.

Також, визначити до 1 жовтня терміни та умови вивільнення радіочастотного ресурсу України в діапазонах радіочастот 880 - 915 МГц, 925 - 960 МГц спеціальними користувачами радіочастотного ресурсу України.

Крім цього, Кабмін та НКРЗІ зобов'язані вжити до 1 серпня заходів з вивільнення радіочастотного ресурсу України у діапазоні радіочастот 790 - 862 МГц для впровадження систем мобільного зв'язку третього та четвертого поколінь.

А також, до 1 жовтня вжити заходів щодо усунення фрагментації радіочастотного ресурсу України в діапазонах радіочастот 824 - 960 МГц для впровадження систем мобільного зв'язку третього та четвертого поколінь.

Крім цього, Кабмін та НКРЗІ мають сприяти впровадженню нових радіотехнологій третього та/або четвертого поколінь, у тому числі шляхом зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України, у разі прийняття рішення про можливість дострокового впровадження нової радіотехнології; видачі та переоформлення в установленому порядку об'єктивно, пропорційно і на прозорій основі ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України у діапазоні 790 - 960 МГц, забезпечивши гармонізовано з Європейським Союзом використання радіочастот у певному діапазоні та конкурентні умови на ринку надання послуг мобільного зв'язку.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський підписав указ про затвердження плану дій щодо покращення якості мобільного інтернету в сільській місцевості.