Ілюстрація REUTERS

Рішення президента США Дональда Трампа дозволити американським компаніям продавати своє обладнання китайській телекомунікаційній компанії Huawei буде поширюватися лише на товари, вироблені в багатьох інших країнах.

Читайте такожСША можуть заборонити обладнання для мереж 5G, виготовлене в Китаї

Про це повідомив в ефірі телеканалу Fox News економічний радник Білого дому Леррі Кудлоу, передає РБК.

Відео дня

За словами Кудлоу, Міністерство торгівлі США планує видати на широко поширені товари додаткові тимчасові ліцензії. «Наприклад, виробники мікросхем у США продають продукцію, яка доступна і з інших країн, і ми не думаємо, що тут є (загроза — ред.) національній безпеці», — сказав він.

Трамп ясно дав зрозуміти, що американські компанії зможуть вести торгівлю з Huawei та поставляти послуги в тому разі, якщо з національною безпекою не буде проблем, повідомив радник Білого дому. При цьому, за його словами, Huawei, залишиться в списку організацій, що викликають заклопотаність, на яких поширюється серйозний експортний контроль.

Раніше Трамп під час прес-конференції за підсумками зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпіном на саміті G20 пообіцяв дозволити компаніям зі США торгувати з Huawei в тому випадку, якщо угоди не будуть загрожувати національній безпеці країни.

У травні поточного року Мінторг США вніс у чорний список компанію Huawei, а також 70 пов'язаних з нею фірм через  загрозу національній безпеці.

У січні США звинуватили Huawei в крадіжці технологій і шахрайстві, пов'язаному з порушенням антиіранських санкцій. Справа про комерційну таємницю почалася у 2014 році, а самі події відбулися у 2012-му. Тоді Huawei направила своїх співробітників в американську T-Mobile, щоб ознайомитись з розробкою робота Tappy, що імітує використання смартфонів.

У позові, який подала T-Mobile, йшлося, що працівники китайської компанії викрали окремі елементи Tappy і використовували для розробки, поліпшення та усунення неполадок у своїй роботі. В Huawei ці звинувачення відкинули.