Володимир Путін / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін підтримав позицію Ради безпеки, яка не рекомендувала виділяти частоти в діапазоні 3,4–3,8 ГГц для розвитку мереж зв'язку п'ятого покоління (5G).

Читайте такожУ Німеччині запустили 5G-зв'язок

Як повідомляють «Ведомости» з посиланням на чотири джерела, він наклав на відповідний лист Радбезу резолюцію «Згоден».

Відео дня

Про лист Радбезу до уряду на початку червня РБК повідомили два федеральних чиновники. В ньому було зазначено, що ці радіочастоти використовують урядові служби, і їх передача цивільним засобам зв'язку недоцільна з міркувань безпеки і оборони країни.

Автори звернення вважають, що одночасне використання цього діапазону для розвитку 5G та поточного обслуговування відомств неможливе.

Оператори не раз говорили, що частоти діапазону 3,4–3,8 ГГц потрібні їм для оптимальної роботи мереж 5G. Проте виділення цих частот в кінці грудня заблокувала Держкомісія з радіочастот (ДКРЧ), оскільки цей ресурс використовують у тому числі Міноборони і Федеральна служба охорони.

Поки для розвитку 5G в Росії виділили частоти 4,8–4,99 ГГц і 27,1–27,5 ГГц. У червні віце-прем'єр Максим Акімов говорив, що влада шукає можливість виділити також ресурс 3,4–3,8 ГГц. За його словами, на вирішення питання з частотами є два роки: «Ми його обов'язково разом з нашими колегами з силового блоку знайдемо».