Ілюстрація REUTERS

Україна опинилася в трійці країн-лідерів за кількістю виявлених шкідливих програм для Android.

Про це йдеться в дослідженні спеціалістів ESET, які проаналізували стан безпеки смартфонів.

«У першій половині 2019 року найбільшу кількість виявлених шкідливих програм було зафіксовано в Росії (16%), Ірані (15%) та Україні (8%). Також вперше у рейтингу загроз з'явилися латиноамериканські країни - Мексика (3%), яка опинилася на шостому місці і Перу (2%) на десятому місці», - йдеться в дослідженні.

Відео дня

Читайте такожGoogle випустила фінальну версію Android 10

Серед головних тенденцій розвитку загроз для мобільних пристроїв за останні 6 місяців -  зростання кількості шкідливих програм для iOS і виявлених вразливостей на цій операційній системі. Тоді як кількість вразливостей для Android зменшилася, хоча кількість критичних недоліків збільшилася. Варто відзначити, що 68% вразливостей, про які стало відомо у 2019 році, були критичними, а 29% з них дозволяли завантажувати шкідливий код.

Дослідники відзначають, що на 90% пристроїв Android встановлена версія операційної системи, більш рання ніж Android Pie. Тому відсутність оновлень може стати причиною не тільки виникнення проблем в роботі пристрою, але і зараження шкідливим програмним забезпеченням і викрадення конфіденційних даних.

Одним з найпоширеніших видів шкідливих програм протягом 2018 року були програми для прихованого майнінгу криптовалют. Відомим прикладом загрози такого виду є Android/Coinminer.

Також залишилося популярним серед кіберзлочинців шкідливе банківське програмне забезпечення. Зокрема, зросла кількість нових зразків шпигунських програм для мобільних пристроїв, які викрадають банківські дані користувачів. Зокрема, це версії шкідливого програмного забезпечення Cerberus.

Ще одним поширеним видом шкідливого програмного забезпечення залишалися програми-викрадачі, такі як Android/Filecoder.C.

Як повідомляв УНІАН, смартфони Samsung, Huawei і LG, які працюють на платформі Android, виявилися вразливими для зловмисників в моменти оновлення.