Ілюстрація / REUTERS

Amazon вкладає більше півмільярда доларів у стартап, який розвиває технології автопілота і яким керують колишні інженери Google, Tesla і Uber.

Не секрет, що одна з найдорожчих компаній у світі - онлайн-рітейлер Amazon - інвестує у багато інноваційних проектів і розвиває асболютно різні напрями. Про це пише "Новое время".

Крім особистої пристрасті засновника Amazon Джеффа Безоса - ракетобудівного підприємства Blue Origin, на гроші від онлайн-продажів американський гігант зміг побудувати цілу бізнес-імперію, в яку входять фінансові та IT-підприємства, медіагрупи, стрімінгові сервіси та багато іншого.

Відео дня

Однією з останніх гучних покупок Amazon стало минулорічне придбання за $1 млрд компанії Ring, яка займається розробкою систем для розумних будинків, і тепер компанії Джеффа Безоса пророкують лідерство у сфері енергозбереження та просунутих систем управління електрикою.

Але, крім автоматизації житла, Amazon планує втиснутися і на ринок автомобільних інновацій. Якщо про виробництво їхнього власного електрокара поки нічого невідомо, - то про свої амбції у сфері розвитку автопілота компанія вже заявила.

Як передає The Verge, Amazon давно розробляє власні дрони і вже випускала інтегровані з голосовим помічником Alexa приладові панелі для авто. Відомо також про плани компанії створити невеликого автономного робота для доставки Scout, та її тестові вантажоперевезення на вантажівках з автопілотом компанії Embark.

Читайте такожAmazon стала найдорожчою публічною компанією в світі

Тепер же, найбагатша людина на планеті вирішила дати "трохи" грошей на розвиток класичного автопілота для легкових авто. Повідомляється, що інвестування $530 млн у компанію Aurora Innovation стало першою публічною заявою Amazon про співпрацю з підприємством, яке розвиває технології автопілота для пасажирських авто.

"Унікальні знання, можливості та перспективи Amazon будуть корисні для втілення нашої місії", - написала компанія Aurora у своєму блозі.

Показово, що стартап було засновано у 2016-му колишнім керівником програми Google з автономних машин Крісом Урмсоном. Пізніше до нього приєдналися керівник команди з автопілота Tesla Стерлінг Андерсон і глава цього ж підрозділу в Uber - Дрю Багнелл.

Aurora націлена на розробку програмного забезпечення для автопілота, і компанія заявляла на початку 2018-го, що її першими клієнтами мають стати Volkswagen і Hyundai.

"Ми зустрічалися майже з кожною компанією, яка розробляє автопілот, від Детройта до Сінгапуру, але все одно повернулися до Кріса та його команди", - писали інвестори Aurora з групи Sequoia Capital.

Через наявність фахівців з серйозних автомобільних і IT-корпорацій, Aurora позиціонує себе як компанія вищого класу на тлі багатьох інших розробників у цій сфері.

Нагадаємо, наприкінці 2018-го в Audi заявили, що витратять $16 млрд на розвиток повністю автопілотованих машин до 2023 року. Більшість з цих інвестицій піде в компанію Autonomous Intelligent Driving (AID), - дочірнє підприємство Audi, яке розвиває безпілотні системи.

Інженери з AID використовують машинне навчання для обробки даних з численних датчиків і сенсорів, за типом LIDAR, smart-камер і радіолокаційних радарів. Ці дані допомагають системі моделювати обстановку навколо авто, виявляти інших учасників руху, перешкоди і пішоходів.

Зараз AID налічує приблизно 150 співробітників, а в Мюнхені, де розташована штаб-квартира компанії, вони тестують 12 безпілотних автомобілів на дорогах загального користування.

Оскільки Audi належить концерну Volkswagen, більшість автопарку безпілотників становлять моделі Volkswagen Golf, а розроблені технології будуть доступні відразу для Volkswagen, Audi і Porsche.