Екс-голова Volkswagen Мартін Вінтеркорн / REUTERS

Комісія з цінних паперів і бірж США пред'явила компанії Volkswagen і її екс-керівнику Мартіну Вінтеркорну звинувачення в обмані інвесторів в рамках розслідування "дизельного скандалу".

Читайте такожAudi Japan звинуватили у фальсифікації даних про викиди шкідливих газів

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на прес-реліз регулятора.

Відео дня

"Компанія робила неправдиві та оманливі заяви інвесторам щодо якості автомобілів та їх відповідності екологічним нормам", - підкреслила комісія.

Як вона зазначила, німецький автомобільний концерн у 2014-2015 роках випустив цінні папери на 13 мільярдів доларів, приховавши при цьому, що понад 500 тисяч його дизельних автомобілів в США перевищували допустимі норми викидів вихлопних газів. У підсумку автовиробник отримав вигоду в розмірі кількох сотень мільйонів доларів, розміщуючи свої цінні папери за привабливішими ставками, підкреслила комісія.

У травні 2018 року звинувачення в змові та шахрайстві Вінтеркорну висунула прокуратура штату Мічиган.

Концерн Volkswagen зізнався у маніпуляціях з показниками викидів у вересні 2015 року. Як з'ясувалося, його автомобілі були оснащені програмним забезпеченням, яке дозволяло занижувати показники вмісту шкідливих речовин у вихлопі. Насправді ж вони в рази перевищували встановлений граничний рівень забруднення повітря.

У січні 2017 року компанія погодилася виплатити уряду США штраф у розмірі 4,3 мільярда доларів. У грудні того ж року один з колишніх менеджерів американського підрозділу Volkswagen Олівер Шмідт був засуджений до семи років в'язниці за звинуваченнями у причетності до фальсифікації даних про забруднення повітря.