Тепер ремонт доріг і витрачання на нього грошей можна відслідковувати онлайн / фото УНІАН

Офіс ефективного регулювання (BRDO) запустив портал моніторингу фінансування будівництва і ремонту автомобільних доріг України, де кожен може в режимі онлайн відстежувати хід виконання дорожніх робіт і обсяг освоєння бюджетних коштів на ці цілі в конкретній області.

Читайте також"Укравтодор" озвучив плани з відновлення доріг цього року

Даний портал презентував голова BRDO Олексій Гончарук на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

"Ми скористалися відкритими даними і вирішили зібрати їх в одному порталі... Ви маєте право знати, яким чином бюджетні кошти витрачаються на будівництво і ремонт доріг. Для цього ми та створили цей портал моніторингу витрат коштів, які ми з вами направляємо на дороги", - повідомив Гончарук.

Голова BRDO зазначив, що кожен автомобіліст з кожного придбаного літра палива для свого авто сплачує 0,21 євро акцизного збору, 0,16 з яких направляється в Дорожній фонд для фінансування будівництва та ремонту доріг, який запрацював з 1 січня 2018 року.

"Дорожній фонд є однозначним позитивом як цільове джерело фінансування дорожньої сфери. Але по факту, безкоштовні дороги в Україні – це міф, всі наші дороги є платними. Наприклад, проїхавши з Києва в Одесу, ви сплачуєте понад 200 гривень в Дорожній фонд, направляючи кошти на належну якість доріг. Але воно таким не є", - зазначив Гончарук.

За словами керівника сектора "Транспорт та інфраструктура" BRDO Владислава Притоманова, який також був присутній на прес-конференції, що портал дозволить ефективно контролювати використання коштів на ремонт доріг у розрізі областей і доріг державного і місцевого значення, на безпеку руху, а також відстежувати тендери в областях з ремонту доріг і фактично освоєні кошти на ці цілі.

Притоманов також зазначив, що з 2016 року по січень 2019 року 40% доріг будувалися державною акціонерною компанією "Автомобільні дороги України", яка є дочірнім підприємством "Укравтодору".

"Фактично, 40% грошей витрачалися замовником і передавалися своєму підприємству і 60% використовувалися приватними підрядниками", - підкреслив керівник профільного сектора BRDO.

У свою чергу, присутній на прес-конференції директор департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку автомобільних перевезень Міністерства інфраструктури України Віктор Сасін подякував Офіс ефективного регулювання за створення цього порталу і зазначив, що "Укравтодор" Мінінфраструктури надає звіти про обсяги виконаних дорожніх робіт і відповідні витрати, а міністерство аналізує дану інформацію, зіставляючи її з відкритими даними на подібних ресурсах.

"Ніхто не забороняє працівникам СБУ користуватися цим порталом та теж проводити аналіз. Якщо ми як міністерство будемо виявляти факти порушення, ми зобов'язані згідно з чинним законодавством повідомити про це в правоохоронні органи, що ми і будемо робити, користуючись цим порталом в тому числі", - додав Сасін.

Як повідомляв УНІАН, за даними "Укравтодору", на будівництво, реконструкцію і ремонт доріг держзначення у 2019 році буде спрямовано близько 20 мільярдів гривень із загальної суми 34,4 мільярда гривень на дороги держзначення, яка закладена в Дорожньому фонді. Загалом на ремонт та будівництво доріг місцевого та державного значення в бюджеті передбачено понад 50 мільярдів гривень, що є рекордною сумою за всі роки незалежності нашої країни.

Довідка УНІАН. BRDO (Better Regulation Office Delivery) – незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується Європейським Союзом в рамках проекту FORBIZ і в рамках Ініціативи EU4Business з метою поліпшення умов ведення бізнесу та інвестиційної привабливості України.