Директор регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Роман Веприцький / фото facebook

Завдяки реформуванню служб закупівель в структурі підприємств вдалось заощадити понад 170 мільйонів гривень.

Про це в інтерв’ю журналістам заявив Директор регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Роман Веприцький.

Веприцький повідомив, що з метою запобігання дублюванню функцій та вдосконалення процесу планування придбання продукції керівництвом підприємства було прийнято рішення про об’єднання Служби закупівлі послуг та Служби із закупівлі товарно-матеріальних цінностей в одну структуру.

Відео дня

"Це дозволило не лише спростити процедури закупівель, а й вдосконалити процедуру планування закупівель", - зазначив Веприцький повідомив: що підприємство звернулося до правоохоронних органів щодо розслідування можливих зловживань попереднього керівництва підприємства при здійсненні закупівель.

Директор ПЗЗ АТ "Укрзалізниця" підкреслив, що відтепер заощаджувати вдається не лише на тендерах, а й завдяки ревізії залишків в складських приміщеннях, яких накопичилось лише за останні 5 років на суму понад 1,2 млрд грн.

"Коли ми проаналізували номенклатуру товарів, які закуповувались багато років, ми дійшли висновку, що закуповувалось багато непотрібних запчастин. Така ситуація склалась через відсутність системи ефективного контролю за закупівлями, а їх служби були роз’єднані", - зазначив Роман Веприцький.Він також додав, що  на заощаджені кошти підприємство вперше за 8 років закупило товари, призначені для покращення умов на виробництві та побуту виробничих підрозділів. "У виробничих цехах проведено ремонт та встановлено новітні системи освітлення, придбано сантехнічне обладнання, спецодяг, білизна для бригадних домів, тощо. Ведеться робота з підготовки складських приміщень для накопичення продуктів харчування для підприємств "Південно-Західної залізниці", створення умов для їх зберігання та придбання холодильного обладнання", - сказав він.

Керівник "Південно-Західної залізниці" наголосив, що ще одним пріоритетом підприємства є наявність на складах якісних запчастин для рухомого складу.  

"Здійснюється робота з очистки складських площ від залежалої та неходової продукції, яка передається на ті підприємства Укрзалізниці, де в ній є потреба. Наразі також ведеться робота над механізмом реалізації такої продукції в інші галузі промисловості – цей процес планується завершити до кінця поточного року", - повідомив Веприцький.

З метою зменшення витрат на доставку матеріалів, за словами Романа Веприцького, в угодах як отримувач продукції одразу зазначається виробничий підрозділ, а не головний склад, що значно розвантажило склади "Південно-Західної залізниці".

Веприцький наголосив, що реформування служб закупівель здійснювалось під контролем керівника "Укрзалізниці" Євгена Кравцова. "Сам проект визнано успішним і його планують застосувати на інших філіях "Укрзалізниці", - сказав він.

Керівник ПЗЗ АТ "Укрзализніця/" також повідомив, що вдосконалити роботи служб вдалося за рахунок впровадження європейського досвіду - торік делегація "Південно-Західної залізниці" відвідала Австрію та Польщу та ознайомилася з порядком придбання, обліку та списання матеріалів на виробництві.