Ілюстрація REUTERS

Японський автовиробник Honda оголосив, що збирається повністю припинити продажі дизельних версій своїх автомобілів в Європі вже в 2021 році. Ця заява прозвучала лише через кілька місяців після того, як компанія озвучила плани щодо переходу на європейському ринку виключно на гібридні і електричні моделі до 2025 року.

Читайте такожMazda незабаром покаже свій перший електромобіль: деталі

Спочатку Honda планувала довести частку електромобілів і гібридів в структурі своїх європейських продажів до 66% до 2025 року, пише itc.ua. Проте негативне ставлення жителів ЄС до «дизельгейту» помітно знизило популярність «брудних» автомобілів і відповідним чином підвищило популярність «зелених» автомобілів. Також на ситуацію вплинули нові, суворіші норми шкідливих викидів, які змушують виробників занижувати потужність і динаміку ДВС, щоб укластися в нормативи.

Відео дня

Очевидно з допомогою заяви про швидкий кінець дизельних двигунів Honda вирішили абстрагуватися від причетних до «дизельгейту» автовиробників. У компанії вже є сериный електромобіль Honda e, продажі якого стартують влітку 2020 року, також не стане занадто великою проблемою пропонувати на європейському ринку гібридні версії, так що про значні втрати для автовиробника говорити не доводиться.

Нагадаємо, що за останні роки мало не всі великі автовиробники заявили про плани щодо поступової відмови від розробки та випуску двигунів внутрішнього згоряння. Нещодавно це зробив Daimler (Mercedes-Benz), в кінці минулого року — Volkswagen, ще раніше — Volvo і т. д.

У свою чергу аналогічні заяви роблять міста й цілі країни, включаючи Індію, Данію, Швецію, Ізраїль, Нідерланди, Китай, Німеччину, Великобританію, Францію, Норвегію і т. д.