АМКУ зобов'язав скасувати пільги для «Борисполя» / фото УНІАН

Антимонопольний комітет зобов'язав уряд скасувати пільги для аеропорту «Бориспіль», які надало Міністерство інфраструктури України. Про це повідомила прес-служба комітету.

Читайте такожВ аеропорту «Бориспіль» здадуть в оренду 13 об'єктів

«Ретельно проаналізувавши ситуацію, що склалася на ринку авіаційних перевезень, Комітет зобов'язав Мінінфраструктури внести зміни в наказ від 04 червня 2019 року № 415, усунувши дискримінаційні умови щодо надання окремим суб'єктам господарювання пільг чи інших переваг, які ставлять їх у привілейоване становище щодо конкурентів», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що наказ Мінінфраструктури встановлює одиничну ставку плати за послуги з аеронавігаційного обслуговування на підході та в районі аеродрому в розмірі 210 євро для міжнародного аеропорту «Бориспіль» і в розмірі 411 євро для всіх інших аеропортів країни.

«Наслідками встановлення таких ставок можуть бути збільшення вартості перельотів на внутрішніх і міжнародних рейсах для тих аеропортів країни, для яких встановлена ставка в два рази більша, ніж для аеропорту «Бориспіль». Авіакомпанії не будуть зацікавлені у здійсненні авіаперевезень в інші міжнародні аеропорти України, крім «Бориспіль». Зокрема, це стосується аеропорту «Київ» (Жуляни), який знаходиться в межах одного з аеропортом «Бориспіль» Київського авіаційного вузла. Зменшиться кількість авіарейсів в інші аеропорти України, крім аеропорту «Бориспіль», у якого, навпаки, відбудеться збільшення авіарейсів»», - підкреслили в прес-службі.

Зазначається, що дії Мінінфраструктури, що полягають у виданні наказу, яким встановлена для одного аеропорту вдвічі менша ставка, ніж для всіх інших аеропортів країни, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних дій органу влади, які полягають у наданні окремим суб'єктам господарювання пільг чи інших переваг, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, що може призвести до обмеження конкуренції.

Як повідомляв УНІАН, 4 червня 2019 року Міністерство інфраструктури України затвердило наказ «Про встановлення Ставок плати за послуги з аеронавігаційного обслуговування повітряних суден у повітряному просторі України».