Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підписав закони, що дозволяють Державному агентству автомобільних доріг України ("Укравтодору") отримувати державні гарантії за запозиченнями з 2020 року для фінансування розвитку мережі й утримання автомобільних доріг загального користування державного значення.

Читайте такожСтало відомо, скільки кілометрів українських доріг вдалося відновити у 2019 році

Як повідомляє прес-служба голови держави, мова йде про двох законах – "Про внесення змін у розділ VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України" №467-ІХ та "Про внесення змін до статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" №468-ІХ, які Верховна Рада прийняла 16 січня 2020 року.

Відео дня

"Залучення "Укравтодором" на розвиток автомобільних доріг фінансових ресурсів дозволить прискорити ремонт та реконструкцію доріг, модернізацію дорожньої інфраструктури, а також будівництво нових шляхів. Активний розвиток транспортних мереж і поліпшення їх якості стимулюватиме економічне зростання і сприятиме підвищенню безпеки дорожнього руху, скорочення для людей і вантажів часу знаходження в дорозі в пункти призначення", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Верховна Рада прийняла два системно пов'язані закони про надання у 2020 році державних гарантій "Укравтодору". Згідно з пояснювальними записками до законопроектів, вони передбачають надання у 2020 році "Укравтодору" до 19,27 мільярда гривень у вигляді державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов'язань за запозиченнями.

При цьому "Укравтодор" звільняється від зобов'язань надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов'язань за державними гарантіями та вносити плату за надання державних гарантій. Наголошується, що для фінансування проектів з ремонту та розвитку існуючої мережі автомобільних доріг, а також для будівництва нових доріг у 2020 році під державні гарантії пропонується залучити кредитні кошти комерційних банківських структур.