Airbus представив концепції трьох літаків майбутнього / фото airbus.com

Airbus представив три концепції літаків майбутнього, які при польоті не викидатимуть вуглекислий газ.

Для цього компанія планує перейти на водень в якості основного палива, пише avianews.com.

Перші два літаки схожі на існуючі авіалайнери. Один з них буде працювати на реактивних двигунах і зможе перевозити 120-200 пасажирів на відстань до 3700 км. Водень у рідкому вигляді планується перевозити в хвості лайнера за перегородкою, яка забезпечує герметизацію салону.

Відео дня

Другий варіант авіалайнера буде виконаний на базі існуючих нині регіональних турбогвинтових літаках. У Airbus припускають, що повітряне судно такого типу зможе літати на відстань до 1800 км і перевозити до 100 пасажирів.

Третя концепція "літаючого крила" є новою для цивільної авіації і на цей час не використовується для комерційних перевезень.

Читайте такожУ США представили перше таксі, яке літає на водні (фото, відео)

Передбачається, що весь фюзеляж буде являти собою крило, всередині якого розмістяться салон на 200 пасажирів і паливні баки. У Airbus підкреслюють, що така концепція дозволяє опрацьовувати різні компонування салону і розташування паливних баків.

Представлені концепції є відправною точкою для проведення подальших досліджень щодо створення літака, який не викидає вуглекислий газ. Тому фінальна версія авіалайнерів у разі, якщо проект стане реальністю, може значно відрізнятися від концепцій.

У Airbus розраховують, що в комерційну експлуатацію водневі літаки надійдуть у 2035 році, проте визнають, що для їх використання буде потрібно значна зміна інфраструктури аеропортів.

Вас також можуть зацікавити новини