У найближчі роки Україну чекає оновлення рухомого складу / фото УНІАН

У вівторок, 24 серпня, Міністерство інфраструктури та компанія Deutsche Bahn Engineering & Consulting підписали угоду, яка дозволить залучити німецьких фахівців до процесу управління пасажирськими перевезеннями Укрзалізниці.

Про це заявив у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Останні 30 років ми звикли думати про те, що інфраструктура України — це занедбані лікарні, холодні та неадаптовані для сучасного навчання школи, втомлені мости, неробочі аеропорти, відрізані через розбиті дороги регіони та застаріла некомфортна залізниця. У 2019 році ми всі повірили у те, що це можна змінити", - написав він.

Відео дня

Ситуацію вдалося змінити зі стартом програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", наголосив міністр. Зараз програма охопила не лише соціальну та дорожню інфраструктуру, але і порти, аеропорти та залізницю. 

"Співпраця з DB Consulting – це наш шанс перейняти новий досвід, де у центрі всіх процесів — клієнт і його комфорт. Ми хочемо, щоб німецька якість і сервіс з’явились в Україні. Це непростий шлях — і чи не найбільший за останні роки виклик для української залізниці. Однак є три важливі фактори, які допоможуть нам отримати успішний результат", - підкреслив Кубраков.

Перше — це успішний досвід реалізації складних масштабних проєктів у рамках "Великого будівництва". Крім цього, велику роль може зіграти те, що цього року вперше за роки Незалежності держава почала фінансувати пасажирські перевезення — нові вагони та локомотиви, точкові проєкти електрифікації. Також, за словами міністра, Німеччина має успішний міжнародний досвід у процесі трансформації залізниці.

"Ми добре знайомі з доволі успішною історією Казахстану, де Deutsche Bahn зміг у доволі короткий час оптимізувати управлінські процеси. Власне, сама Німеччина пройшла шлях трансформації та анбандлінгу не так вже й давно — 10 років тому", - зазначив Кубраков.

Він додав, що ідея із контрактом з DB зародилась ще в 2019 році, однак реально дійти до цього змогли лише зараз. Спротив залученню німецьких фахівців ще спостерігається.

"Однак шлях вже визначено. У найближчі роки Україну чекає масштабна розбудова залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу", - резюмував Кубраков.

Нагадаємо, раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що в рамках "Великого будівництва" стартує проєкт City Express, який матиме на меті оновлення приміського залізничного сполучення українських міст.