СБУ викрила посадових осіб "Укрзалізниці" / фото УНІАН

Служба безпеки України викрила посадових осіб акціонерного товариства "Укрзалізниця", які організували схему закупівлі неякісних елементів для залізничних колій, яка завдала збитків компанії на 11,8 мільйона гривень.

Читайте такожСлужбовці Держпродспоживслужби погоріли на хабарі за проведення експертиз

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Відео дня

"Оперативники спецслужби задокументували, що у 2018 році комерсанти за сприяння посадових осіб АТ "Укрзалізниця" організували протиправний механізм постачання неякісних елементів верхньої будови залізничної колії виробництва АТ "Дніпропетровський стрілочний завод". Ділки встигли поставити продукції на майже 15 мільйонів гривень... СБ України ініціювала низку експертиз, які підтвердили невідповідну якість продукції заявленим вимогам і встановили, що Державному стратегічному товариству завдано збитків у розмірі 11,8 мільйона гривень", - йдеться в повідомленні.

Прес-служба підкреслила, що експлуатація цих елементів створювала загрозу стабільному функціонуванню об'єктів критичної інфраструктури залізничної галузі.

Що постановив суд

За інформацією СБУ, для локалізації потенційних негативних наслідків суд наклав арешт майже на третину неякісної продукції.

Також співробітники спецслужби встановили, що протягом 2020 року, поки тривали експертизи, чиновники "Укрзалізниці" намагалися знову закупити неякісну продукцію. Завдяки інформуванню СБУ керівництвом АТ "Укрзалізниця" протиправний механізм був заблокований.

Обшуки в Києві та Дніпрі

Зараз під процесуальним керівництвом офісу Генерального прокурора в Києві та Дніпрі правоохоронці проводять низку обшуків.

Причетним до протиправної діяльності фігурантам, у тому числі колишньому заступнику одного з департаментів "Укрзалізниці" та двом керівникам комерційних структур, прокурорами офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів.

Що цьому передувало

  • У серпні правоохоронці викрили 12 посадових осіб "Укрзалізниці" та трьох колишніх керівників Дніпропетровського тепловозоремонтного заводу, які завдали "Укрзалізниці" майже 60 мільйонів гривень збитків.