Міністерство інфраструктури та компанія Airbus підписали Меморандум щодо створення в Україні національного авіаперевізника. Проєкт буде реалізовано в рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", повідомила пресслужба Офісу глави держави.

Від Мінінфраструктури документ підписав його голова Олександр Кубраков, від Airbus – віце-президент компанії з Європи та Центральної Азії Кімон Сотіропулос.

Меморандумом закріплюється спільна мета України та Франції – розвиток та співпраця у сфері авіації.

Відео дня

Документ визначає алгоритм подальшого співробітництва держав у межах створення національного авіаперевізника, зокрема щодо придбання ним повітряних суден.

Згідно з текстом меморандуму, розглядається можливість лізингу/купівлі: 6 малих вузькофюзеляжних літаків (типу А220); 12 середніх вузькофюзеляжних літаків (типу А320/А321); 4 широкофюзеляжних літаків (типу А330/350).

"Це такий перший крок, коли ми можемо почати співпрацювати як два рівноправних партнери", – розповів Олександр Кубраков.

Представник Airbus заявив, що створення національного авіаційного перевізника України відбудеться "з нуля", а тому можна буде одразу інвестувати у досконаліші технології й авіафлот.

"Ми бачимо, що в Україні – країні, яка має надзвичайно великий потенціал для туризму, для бізнесу й будь-яких нових можливостей, є великий потенціал для створення нового перевізника", – заявив Сотіропулос.

Плани створити за програмою "Велике будівництво" національну авіакомпанію, яка літатиме в межах країни та по всьому світу, президент Володимир Зеленський анонсував на початку року.