Ілюстрація REUTERS

Державне підприємство з обслуговування повітряного руху України ("Украерорух") заявляє, що без фінансової допомоги держави до кінця травня наявні на рахунках кошти будуть повністю вичерпані, що ставить під загрозу виплату заробітної плати та підтримання життєдіяльності підприємства.

Читайте такожЕксперт розповів, чи варто зараз купувати дешеві авіаквитки за кордон

Як повідомила прес-служба підприємства в Telegram-каналі, щоб не допустити цього, адміністрація щодня відпрацьовує механізми та комунікує з органами державної влади для розв'язання фінансового питання.

Відео дня

«Без фінансової допомоги держави (позики) та/або залучення кредитної лінії до кінця травня наявні кошти на рахунках будуть повністю вичерпані, що ставить під загрозу виплату заробітної плати та підтримання життєдіяльності підприємства. Для функціонування в поточному режимі мінімально необхідна сума кредиту повинна становити не менше 1 млрд грн на 2020 рік з можливою подальшою потребою мінімум додаткових 500 млн грн у 2021 році», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що кредитні кошти є цільовими на фонд оплати праці, податки та деякі критично важливі категорії операційних витрат, розрахунково до 150 млн грн на місяць до кінця 2020 року.

Повідомляється, що зараз в рамках розв'язання фінансового питання розглядаються три шляхи.

Перший – «державна допомога у вигляді фінансового позики (документи знаходяться на узгодженні в Мінфіні, Мінекономіки та Мінінфра - погоджено)». Другий - кредит ЄБРР з процентною ставкою близько 8%.

Третій шлях - кредит в «Укргазбанку» і «Ощадбанку» під заставу майбутньої виручки. «Пройдені всі процедури. Зараз розглядається як крайній захід, враховуючи менш вигідні умови та обсяг кредитування. Розмір кредиту - 300 млн гривень. Така позика не розв'язує фінансових питань підприємства в повному обсязі, тому поки є додатковим варіантом», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, за останній тиждень березня кількість польотів у повітряному просторі України зменшилося на 96% у зв'язку з введенням карантину і ряду інших обмежувальних заходів у рамках заходів, спрямованих на протидію поширенню в країні коронавірусу. У квітні «Украерорух» знизив обслуговування авіарейсів на 90%.

За підсумками 2019 року "Украерорух" збільшив кількість обслугованих польотів у порівнянні з 2018 роком на 11,5% - до 335,4 тис.

Довідка УНІАН. Державне підприємство обслуговування повітряного руху України "Украерорух" уповноважена державним регулюючим органом цивільної авіації виконувати аеронавігаційне обслуговування у повітряному просторі України.

До складу "Украероруху" входять Український центр планування використання повітряного простору України та регулювання повітряного руху (Украероцентр), Служба аеронавігаційної інформації (САІ), авіакомпанія "Украерорух", Навчально-сертифікаційний центр "Украероруху" та 7 регіональних структурних підрозділів.