Перехідний період продовжено / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект, що продовжує надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для переходу на літаки вітчизняного виробництва до 1 січня 2025 року.

За законопроект "Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України "Про розвиток літакобудівної промисловості" щодо підтримки літакобудівної галузі" (№5301) проголосували 292 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожВперше за 29 років в Україні побудують за держзамовленням три літаки Ан-178

Відео дня

Зазначається, що дане рішення продовжує до 31 грудня 2024 року пільги з митного платежу та податку на додану вартість для українських авіакомпаній, які ввозять літаки з інших країн в Україну за договорами оперативного лізингу.

Чинним законодавством передбачається, що такий період мав закінчитися 1 січня 2021 року.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, українське авіабудування сьогодні нездатне забезпечити авіакомпанії достатньою кількістю літаків, що і є причиною продовження перехідного періоду.

Авіабудування та ввізне мито

У грудні 2020 року Кабінет Міністрів звільнив підприємства галузі літакобудування від сплати ввізного мита та податку на додану вартість.

У Мінекономрозвитку вважають, що податкові пільги дозволять підприємствам на вивільнені кошти впроваджувати новітні технології, збільшувати обсяги виробництва, посилювати свою конкурентоспроможність. Своєю чергою, це також вплине на збереження і збільшення робочих місць, виконання державних і міжнародних замовлень.

У липні 2020 року Кабінет міністрів підтримав розпорядження про продовження до 2030 року Стратегії відродження вітчизняного авіабудування, яка раніше була затверджена на період до 2022 року.