Ще сім європейських країн заборонили польоти білоруських літаків / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Ряд країн-кандидатів на вступ до Євросоюзу, а також держави-члени Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) приєдналися до рішення ЄС про заборону допуску у свої повітряні простори й аеропорти літаків білоруських авіакомпаній.

Про це йдеться у спільній декларації, оприлюдненій сьогодні на сайті Європейської ради.

"Країни-кандидати Республіка Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Албанія, а також країни ЄАВТ Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія, які є членами Європейського економічного простору, приєднуються до цього рішення Європейської ради", – сказано в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЄвропейський регулятор закликав уникати польотів через повітряний простір Білорусі

Заборона стосується білоруських літаків усіх типів.

Як зазначається на сайті Європейської ради, ЄС привітав цей крок.

Що було раніше

Як повідомляв УНІАН, ЄС з 5 червня заборонив білоруським авіакомпаніям виконувати рейси в аеропорти Євросоюзу або через його територію через інцидент з посадкою літака Ryanair.

Україна з 26 травня припинила авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. З 29 травня Кабінет міністрів заборонив білоруським літакам використовувати повітряний простір України.

23 травня в аеропорту «Мінськ» екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Причиною екстреної посадки став сигнал про замінування. Літак перевірили, бомбу не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.

Після посадки силовики затримали засновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу, які перебували на борту літака.

Пізніше з’явилась інформація про те, що Олександр Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair вислав винищувач МіГ-29. Того ж дня Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера за допомогою винищувача.

Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідує Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).

14 червня білоруські силовики заявили, що жодного примусу до посадки літака компанії Ryanair не було.

Протасевичу загрожує щонайменше тривалий тюремний термін за звинуваченням в організації масових заворушень.