"Автомагістраль-Південь", одна з компаній, що реалізує дорожню частину програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", отримала машину, яка дозволить тестувати асфальтобетон за сучасною технологією Superpave. Про це компанія повідомила на своїй офіційній Facebook-сторінці.

Читайте такожУнікальна для Східної Європи: в ОП розповіли про нову злітно-посадкову смугу аеропорту "Одеса"Науково-дослідний центр компанії у Новомосковську, що на Дніпропетровщині, отримав унікальний для України прилад - динамічну машину Matest uts30 (універсальну серво-гідравлічну випробувальну систему DTS-30). Машина дозволяє максимально точно імітувати динамічне навантаження автотранспорту на дорожнє покриття. Це, своєю чергою, дає можливість фахівцям компанії досліджувати властивості асфальтобетону і розраховувати рецепт оптимальної суміші найвищої якості.

Зокрема, компанія вже проводить тест на низькотемпературне розтріскування у кліматичній камері динамічної машини.

Відео дня

"Зразок крупнозернистого асфальтобетону жорстко кріплять до станини і впродовж певного часу охолоджують. Щогодини температура у камері знижується на 5 градусів. Від зниження температури матеріал стискається, поки не трісне. Датчики зафіксують цей момент", - йдеться в публікації. 

Таким чином можна з’ясувати, до якої температури асфальтобетон не втрачатиме заданих властивостей.

"Тест на динамічній машині має велике значення для програми "Великого будівництва". Уся галузь очікує його результати, адже зростаючі масштаби програми вимагають співробітництва з новими виробниками та виходу на міжнародний ринок", - зазначається у дописі.

Як повідомляв раніше координатор "Великого будівництва", заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко, в рамках програми президента Володимира Зеленського до кінця 2023 року планується оновити всю мережу загальнодержавних доріг країни, що становить понад 20 тисяч км.