president.gov.ua

У День Соборності України, 22 січня в Запоріжжі обидва береги Дніпра були об'єднані вантовим мостом, збудованим під час реалізації програми "Велике будівництво". Рух верховою частиною мосту відкрив ініціатор програми, Президент Володимир Зеленський.

Будівництво мосту в Запоріжжі почалося ще у 2004 році, але через брак фінансування було зупинено, і міст на тривалий час став одним із найзнаковіших довгобудів України.

Роботи відновилися у 2020 році, коли міст було включено до програми "Велике будівництво". Тоді ж, у грудні, вже було відкрито рух першим проїздом балкового мосту, що з'єднав район Бабурка з островом Хортиця.

Відео дня

Рух верховою частиною головної споруди всього мостового комплексу – вантового мосту, що був відкритий Володимиром Зеленським у День Соборності, з’єднав Хортицю з центром Запоріжжя.

"Ми бачимо живий доказ саме того, що разом ми все можемо, разом ми сильніші, разом ми можемо набагато краще, разом ми можемо більше. І будівельники з різних регіонів нашої держави і не тільки, працюючи на висоті 30-35 метрів у режимі 24/7, у плюс 40 і у мінус 20, можуть зробити щось дуже важливе для людей, щось справді особливе", - наголосив Зеленський.

Запорізький міст є ансамблем, що складається з великої кількості складних інженерних споруд. Це 9-кілометрова магістраль, що включає, крім балкового та вантового мостів, також 6 розв'язок та 26 штучних споруд.

Нагадаємо, загалом за час реалізації програми Володимира Зеленського "Велике будівництво" в Україні вже було збудовано та відремонтовано 560 мостів, а у найближчі два роки кількість оновлених та нових мостів має збільшитися ще на 810.