Зернова угода не повинна продовжуватися, Україні потрібні повністю розблоковані порти / фото УНІАН, Віталій Сало

Зернова угода спочатку була помилковою: її існування дало Росії юридичні повноваження блокувати весь український експорт, крім зерна, що серйозно обмежило здатність України брати участь у міжнародній торгівлі. Тому зараз західні союзники повинні допомогти Україні забезпечити вільний експорт усіх товарів, а не лише зерна. Про це пише екс-посол США в ОБСЄ, американський політик Джеймс Гілмор.

"Зернова угода значно підірвала економіку України, яка значною мірою залежала від морського експорту. Тільки в 2022 році ВВП України скоротився майже на 30%, і країні довелося покладатися на економічну допомогу іноземних партнерів і міжнародних організацій, щоб запобігти натиску Росії і почати контрнаступ", - вказав експерт.

Він підкреслив: Росія використовує Чорне море як знаряддя війни, тому колишні умови і зернова угода не повинні продовжуватися.

Відео дня

"Замість цього міжнародні прихильники повинні вимагати повного захисту перевезення через Чорне море усіх українських товарів, а не тільки зерна. Це дасть Україні 20 мільярдів доларів: таке суттєве вливання готівки значно зменшило б економічний тягар для іноземних союзників", - акцентував Гілмор.

На його думку, для повного розблокування портів партнери України повинні створити надійний і ефективний механізм страхування ризиків для забезпечення безпеки суден, що прямують в українські порти і з них. Крім того, члени НАТО повинні посилити санкції проти Росії за будь-які терористичні дії в Чорному морі, вчинені проти українських суден. Росія ж, безумовно, постарається такої реакції Заходу уникнути.

"Захід повинен визнати: зернова угода раніше не працювала належним чином, а тепер досягла точки неповернення. Наступним напрямком має стати тісна співпраця з НАТО, щоб забезпечити безпечне транспортування всіх українських торгових суден, а не тільки тих, які перевозять зерно. Тоді Україна зможе фінансувати свої військові дії, не покладаючись на своїх друзів на Заході", - резюмував експерт.

Як відомо, раніше американський дипломат Курт Волкер закликав країни НАТО давати військову відповідь у разі, якщо РФ буде атакувати комерційні судна в міжнародних водах Чорного моря, адже такі дії є актом піратства.

У свою чергу віце-прем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков заявив, що Україна потребує вільного морського експорту, і закликав міжнародне співтовариство об'єднатися для розблокування українських портів.