Міністерство освіти та науки вважає безпідставною критику ректора Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Про це говориться в повідомленні прес-служби МОН, оприлюдненому на офіційному сайті Міністерства.

“Повідомляємо, що останнім часом керівництвом Національного університету «Києво-Могилянська академія» розгортається інформаційна кампанія щодо існування начебто конфліктної ситуації між університетом і Міністерством освіти і науки”, - говориться в повідомленні.

Відео дня

В міністрестві зазначають, що йдеться про три причини: непогодження міністерством правил прийому університету на 2011 рік та статуту університету, а також позиція, яку зайняв університет стосовно проекту нової редакції Закону України «Про вищу освіту».

У зв’язку із цим Мон заявляє, що 16 листопада 2010 року, відповідно до графіка погодження правил прийому до вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, ректором Києво-Могилянськаої академії Сергієм КВІТОМ подано МОН на погодження правила прийому до навчального закладу. При перевірці правил прийому університету було встановлено окремі позиції, що суперечать Умовам прийому до вищих навчальних закладів України, що затверджені наказом МОН від 10.11.2010 № 786-оп, зазначається в повідомленні Мінсовіти.

“Зокрема, це стосується недопустимості проведення комплексного вступного випробування з конкурсних предметів з оцінкою від 100 до 200 балів з кожного предмету в один день; порушення визначеного переліку конкурсних предметів вступних екзаменів (творчих конкурсів); визначення виключно англійської мови як конкурсного предмета, єдиної з іноземних мов (що позбавляє можливості абітурієнтів, які вивчали інші іноземні мови вступати до університету – державного вищого навчального закладу); протизаконна вимога щодо сплати абітурієнтами за навчання перед виданням наказу про зарахування до складу студентів; відмова у поверненні документів вступникам до оприлюднення списку рекомендованих на навчання за державним замовленням, а також вимоги про надання рекомендаційних листів (у тому числі від кафедр НаУКМА) при вступі на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, що не передбачено чинним законодавством України”, - інформують в міністерстві, додаючи, що крім цього, у правилах прийому виявлено технічні помилки.

Після перевірки зазначених правил і висловлених зауважень, правила прийому було повернуто ректорові університету на доопрацювання. Проте вищим навчальним закладом до цього часу правила прийому не подано до Міністерства освіти і науки, говориться в повідомленні прес-служби.

Як зазначають в МОН, Статут університету отримано міністерством майже через місяць від встановленого для цього терміну. У зв’язку з невідповідністю його положень законодавчим та нормативним актам у галузі вищої освіти, статут повернуто університету на доопрацювання, що є нормальною практикою юридичних взаємостосунків між міністерством і навчальним закладом незалежно від його фактичного статусу. Доопрацьований статут університетом й досі до МОН не подано, інформує відомство.

Мінсовіти також зазначає стосовно проекту Закону України «Про вищу освіту» (нову редакцію): “Роботу над ним розпочато ще у 2008 році. Робота проводилася відкрито, різні редакції проекту неодноразово оприлюднювалися на офіційному сайті МОН, обговорювалися у колективах вищих навчальних закладів та громадськістю. У 2009 році законопроект схвалено на слуханнях Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. На сьогодні чергова редакція законопроекту обговорюється науково-педагогічною громадськістю та доопрацьовується з урахуванням пропозицій, яких надійшло уже понад тисячу”.

За час, що минув, ствреджують в МОН, будь-який учасник освітнього процесу міг взяти участь в обговоренні і внести свої пропозиції.

“Зазначимо, що від Національного університету «Києво-Могилянська академія» надходили лише безпідставні зауваження та критика, але жодних конструктивних пропозицій та формулювань статей, частин, абзаців законопроекту”, - говориться в повідомленні МОН.