США не вигідні удари по російських НПЗ / фото president.gov.ua

Перед президенськими виборами в США зростання цін на бензин може суттєво змінити громадську думку.

Про це сказав експерт Центру оборонних стратегій, дипломат Олександр Хара в ефірі телемарафону, коментуючи заяву державного секретаря США Ентоні Блінкена щодо не підтримки українських ударів по російських нафтопереробних заводах (НПЗ).

Він зазначив, що саме цим продиктовані висловлювання ряду посадовців США. При цьому він додав, що 2 квітня на тій же пресконференції з Блінкеном міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне сказав, що Україна в межах самозахисту може робити все, що завгодно з точки зору міжнародного права, бо вона захищається.

Відео дня

"Фактично врівноважив цю заяву. Зрозуміло чому американці не хочуть, щоб ми впливали на видобуток чи наявність російської нафти і нафтопродуктів на глобальному ринку, оскільки це може вдарити, а особливо зараз на передвиборчому етапі (вибори президента США відбудуться в листопаді – УНІАН), коли кожен цент на галон бензину у США може дуже сильно змінити громадську думку", - наголосив Хара.

Він зазначив, що проблема в тому, що зараз надзвичайно холодними є відносини між нинішньою адміністрацією США і Саудівською Аравією. "Вони намагалися подолати це протистояння трохсторонньою угодою з Ізраїлем, але, на жаль, терористи ХАМАС, Іран і РФ стали бенефіціарами того жахіття, яке відбулося 7 жовтня минулого року (напад бойовиків ХАМАСу на територію Ізраїлю – УНІАН). І поки що про таку домовленість годі й казати", - наголосив Хара.

За його словами, якби Саудівська Аравія могла допомогти і видобутком додаткової нафти перекрити російські поставки, то ніхто б не помітив коливання ціни на світових ринках.

Удари ЗСУ по нафтопереробних заводах Росії

2 квітня Державний секретар США Ентоні Блінкен на прес-конференції з главою французького МЗС Стефаном Сежурне, говорячи про українські удари по російських НПЗ, зазначив, що Вашингтон не підтримує такі дії Києва.

Він сказав, що США з першого дня війни допомагали Україні захистити себе, але не підтримують удари по цілях за межами України "і не були включені до них.

Раніше видання Financial Times повідомляло, що США закликали Україну перестати завдавати ударів по нафтопереробних заводах на території Російської Федерації. Це негативно коментували як українські посадовці, так і європейські партнери.

Вас також можуть зацікавити новини: