Для запобігання кібератакам в ЦВК чергуватимуть фахівці СБУ та Держспецзв’язку / фото: УНІАН

Фахівці з кібербезпеки Служби безпеки України і Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації нестимуть цілодобове чергування для запобігання втручанню в інформаційні ресурси Центральної виборчої комісії.

Як інформує прес-служба Ради національної безпеки і оборони, про це під час засідання Національного координаційного центру кібербезпеки повідомив секретарь РНБО Олександр Турчинов.

За його словами, на базі управління інформатизації ЦВК створюється робоча група, до якої увійдуть кращі фахівці СБУ та Держспецзв’язку. «Буде організовано цілодобове чергування сил та засобів кібербезпеки СБУ та ДССЗЗІ, спрямоване на виявлення, запобігання та припинення будь-яких несанкціонованих дій щодо інформаційних ресурсів ЦВК», - сказав Турчинов.

Відео дня

Читайте такожPolitico: Україна стала випробувальним полігоном для кіберзброї

Він повідомив, що найближчим часом за підтримки Європейського Союзу відбудуться спільні навчання, під час яких будуть змодельовані різні сценарії кібервтручань та відпрацьовані моделі реагування на кіберзагрози. «Наявна інформація свідчить про наміри РФ задіяти весь наявний арсенал включно з кібернетичними засобами для впливу на демократичне волевиявлення українського народу», - зазначив Турчинов.

Під час засідання, крім питань щодо стану захищеності серверів ЦВК та готовності до протидії можливим кібератакам під час виборчого процесу, також було розглянуто проект Концепції підготовки до відбиття воєнної агресії у кіберпросторі.

Документ розроблено Міністерством оборони спільно з Генеральним штабом Збройних сил України в рамках реформування та розвитку сектору оборони держави, реалізації завдань щодо досягнення оперативної сумісності з НАТО, протидії кіберзагрозам в умовах гібридної війни, практичної імплементації Стратегії кібербезпеки та закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки».

Раніше УНІАН повідомляв, що Служба безпеки України найближчим часом почне блокування сайтів, які запідозрять у підриві національної безпеки країни перед виборами президента.