ЦВК зробила заяву / фото УНІАН

Центральна виборча комісія наголошує на неприпустимості маніпуляції інформацією навколо судових рішень, які не набрали законної сили, щодо передвиборчої агітації.

Про це повідомили у Відділі взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії.

У ЦВК нагадали, що постановою від 22 лютого 2019 року № 376 було затверджено роз’яснення щодо застосування положень частини шостої статті 64 закону «Про вибори президента України». Цю постанову окремими кандидатами на пост президента України оскаржено в судовому порядку. «За результатами розгляду двох таких справ Шостим апеляційним адміністративним судом як судом першої інстанції ухвалено протилежні між собою рішення, одним з яких зазначену постанову Комісії загалом визнано правомірною (рішення суду від 28 лютого 2019 року), а іншим – протиправною та нечинною (рішення суду від 1 березня 2019 року)», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЦВК відмовила одному з кандидатів у президенти у зміні передвиборчої програми

У ЦВК звернули увагу на те, що, відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України, судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції такої категорії справ набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а в разі їх апеляційного оскарження – з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Згідно із зазначеним Кодексом, апеляційні скарги на судові рішення можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення.

«Враховуючи викладене, рішення Шостого апеляційного адміністративного суду як від 28 лютого 2019 року, так і від 1 березня 2019 року наразі законної сили не набрали та можуть бути переглянуті в апеляційному порядку», - наголосили у ЦВК.

«Центральна виборча комісія має намір оскаржити рішення суду першої інстанції, а отже, остаточне судове рішення в цьому питанні буде ухвалено Верховним судом. За таких обставин передчасно поширена окремими суб’єктами інформація про те, що постанова Центральної виборчої комісії від 22 лютого 2019 року № 376 є неправомірною чи такою, що не підлягає виконанню, є безпідставною та необґрунтованою, а також такою, що завідомо спрямована на тиск і дискредитацію Центральної виборчої комісії в цілях делегітимізації виборчого процесу», - заявили у Центрвиборчкомі.

Раніше кандидат у президенти України Анатолій Гриценко повідомив у Facebook, що Шостий апеляційний адміністративний суд визнав недійсною постанову ЦВК щодо передвиборчої агітації. «Ми виграли суд - він засудив ЦВК за спробу легалізувати піраміду підкупу голосів через нібито законні виплати «агітаторам» гаранта. ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, почала вказувати правоохоронцям, мовляв, це не підкуп, а норма. Суд вдарив по руках їхній ЦВК - визнав її постанову незаконною і недійсною!» - написав він. Гриценко виклав на своїй сторінці копії рішення суду.