Студентів змушують голосувати за місцем навчання / фото talks.asu.kpi.ua

Студенти Криворізького коледжу Національного авіаційного університету повідомляють про те, що керівництво навчального закладу змушує їх голосувати на виборчих дільницях, розташованих в коледжі, незалежно від місця реєстрації. Число студентів коледжу, які можуть проголосувати – близько 2500 чоловік.

Криворізькі активісти та журналісти впевнені, що це робиться для того, щоб маніпулювати виборчими бюлетенями студентів і фальсифікувати результати виборів Президента по округу №33.

Раніше ЦВК в порушення чинного законодавства змінила адресу ОВК №33 з вул. Свято-Миколаївська 27 (будівля виконкому Центрально-Міського району) на вул. Туполева 1 (приміщення Криворізького коледжу Національного авіаційного університету).

Відео дня

Підставою для зміни адреси ОВК №33 стало не рішення сесії Центрально-Міського району, а звернення п'яти депутатів, близьких до нардепа від БПП Костянтина Усова. Вони написали листа на адресу голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченко. Після чого ДОДА 14 лютого 2019 року звернулася в ЦВК з пропозицією про зміну адреси окружної виборчої комісії по 33 округу. Між зверненням депутатів і реакцією ДОДА не минуло й кількох годин.

Згідно із законом «Про вибори Президента України» перенесення адреси ОВК можливе у двох випадках: 1) не менше ніж за 200 днів до моменту голосування 2) у випадку фізичної неможливості роботи ОВК за старою адресою – наприклад, ОВК по 105 округу перенесли тимчасово непідконтрольного Луганська до Щастя.

Раніше криворізькі ЗМІ повідомляли, що народний депутат від 33 округу, член фракції БПП «Солідарність» Костянтин Усов підозрюється в організації в Кривому Розі масових фальсифікацій результатів виборів на користь чинного Президента України Петра Порошенка.