Близько 10 мільйонів українських заробітчан, які, за даними урядовців, працюють за кордоном, а також туристи, які у день виборів будуть за межами України, зможуть проголосувати на виборах президента, йдеться у сюжеті ТСН.

Читайте такожFinancial Times: Вибори в Україні можуть змінити баланс сил в Європі

Щоби проголосувати за кордоном, українцям потрібно прийти до консульства і стати на облік, подавши довідку з місця роботи чи навчання.

За словами генерального консула України Василя Павлюка, процедура займає декілька хвилин і абсолютно безкоштовна.

"Приходили молодики, наші, українці, і вже з українців здирали гроші, що вони їх поставлять у черги, все влаштують. Ми двох затримали", - розповів він.

Водночас туристи можуть надати до відділу реєстру виборців в Україні будь-яке підтвердження, що у день виборів будуть за кордоном.

"Це можуть бути квитки на транспорт, бронь у готелі. Це може бути запрошення від товариша", - пояснила начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Львівської держадміністрації Зоряна Павлів.

Нелегали проголосувати теж зможуть, але, найвірогідніше, не схочуть, адже їм потрібно зазделегідь змінити адресу голосування й вмотивовано пояснити причину, що у день виборів робитимуть за кордоном. Тож люди побоюються, що будь-яка інформація про них може потрапити до польських фіскалів чи правоохоронців, через це постраждають роботодавці, а українці залишаться без заробітку.

Як зазначається, змінити виборчу адресу українці можуть до 25 березня. Натепер у виборчому окрузі зареєстровано чотири тисячі українців, тим часом лише у Польщі працює близько двох мільйонів наших співвітчизників, не враховуючи нелегалів.

Як повідомляв УНІАН, раніше в ООН заявили, що в Україні перед виборами посилився тиск на громадянські свободи.