В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини зазначають, що напади на представників громадянського суспільства в Україні "створили атмосферу залякування".

Читайте такожПоліція з 25 березня перейде на посилений варіант служби

Про це повідомляється у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, передає DW.

Доповідь присвячена ситуації у громадянському просторі із основоположними свободами напередодні президентських та парламентських виборів в Україні.

Зазначається, що дослідження, провели з початку 2018 до 15 лютого 2019 року, задокументувало 164 порушення на підконтрольних Україні територіях.

Зокрема, представники УВКПЛ зафіксували тенденцію до збільшення кількості нападів і погроз, спрямованих на представників громадянського суспільства. Серед них – вбивство Катерини Гандзюк, напади на журналістів NewsOne та адвокатів журналіста Василя Муравицького.

"Ці напади створили атмосферу залякування, що впливає на здатність і готовність людей відкрито обговорювати суспільно значущі питання, насамперед - виражати свою незгоду з політикою або побоювання щодо політики", - зазначається у доповіді.

Також задокументовано щонайменше 34 порушення, які прямо пов'язані з крайніми правими групами.

"Переважна частина таких нападів не розслідується, до того ж нерідко правоохоронці і самі вдаються до утисків, як, наприклад, у справі з доступом до персональних даних журналісток Христини Бердинських та Наталки Седлецької", - цитує видання доповідь ООН.

Крім того, на думку УВКПЛ, процес набуття автокефалії УПЦ посилив напруженість між релігійними громадами. У доповіді розповідається про десять фактів погроз та залякувань священнослужителів -  переважно УПЦ Московського патріархату. При цьому джерелом тиску на релігійних діячів названі як ультраправі групи, так і Служба безпеки України.

Водночас в іншому звіті, також оприлюдненому УВКПЛ, зазначається, що відповідальність за більшість випадків порушень прав людини за останні три місяці лежить на керівництві непідконтрольних районах Донбасу та окупаційній владі Криму.

Попри обмежений доступ в ОРДЛО та неможливість роботи в Криму, Моніторингова місія з прав людини зафіксувала на цих територіях 189 порушень за листопад-лютий.

Як повідомляв УНІАН, вибори президента в Україні призначені на 31 березня. 28 лютого набув чинності закон, згідно з яким представникам Росії заборонено бути спостерігачами на виборах в Україні.