Експерти зробили прогноз щодо виборів / фото УНІАН

Розкол серед кандидатів національно-патріотичного електорату може допомогти шоумену Володимиру Зеленському виграти вибори президента України.

Про це йшла мова під час експертного обговорення на тему: «Запеклий трибій. Чого очікувати?», яке відбулося в агентстві УНІАН.

Науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань вважає, що цьогорічна виборча кампанія характеризується тим, що «немає вибору між, умовно кажучи, добром і злом».

Відео дня

«Всі кандидати, м’яко кажучи, не ідеальні, і тому, радше за все, у другому турі виборець буде голосувати за найменше зло», - сказав він.

При цьому, на переконання експерта, у період виборів головною загрозою є загроза державності у період війни. «І тому, насамперед, нам треба думати про те, щоб обирати того кандидата, який зможе провести країну через ці складні випробування. Знову ж таки, кожен виборець буде вирішувати сам для себе», - наголосив він.

Читайте такожУ Нацполіції назвали найпоширеніші схеми підкупу на виборах

Гарань вважає, що електорат кандидата у президенти Юлії Тимошенко не можна переконати в тому, що таким кандидатом є чинним глава держави Петро Порошенко, і навпаки, виборців Порошенка не можна переконати, що таким кандидатом є Тимошенко. «Але є ще один кандидат з дуже цікавим феноменом», - додав він.

«За цих умов ми маємо лідера (Зеленського), і ми маємо Тимошенко і Порошенко, які зараз змагаються за друге і третє місце», - зазначив Гарань і висловив думку, що хтось з пари Тимошенко-Порошенко у другий тур не вийде.

Також експерт переконаний, що у першому турі виборці не повинні дозволити собі голосувати за кандидата, який не входить до лідируючої трійки, хоча може подобатися виборцям. «Ми знаємо, що дуже часто висувається така логіка, що в першому турі голосуйте за того, хто вам подобається, а в другому турі ви будете голосувати за найменше зло», - зауважив політолог.

У цьому зв’язку він відстоює позицію, що треба пояснювати виборцям, що їх голос може буде втрачений, бо їхній кандидат у другий тур не потрапить.

«Електорат і Тимошенко, і Порошенка, і Гриценка, і Кошулинського, і навіть Ляшка – це, умовно кажучи, національно-патріотичний електорат. Цей електорат виявляється розколотим, як це завжди було в ході кампанії. Та війна, яку зараз ведуть між собою штаби Тимошенко і Порошенко на взаємознищення, і всі проти всіх, Гриценко проти всіх, всі проти Гриценка і так далі – це реально призводить до того, що виграє третій кандидат. Прізвище цього третього кандидата ми знаємо», - сказав Гарань, маючи на увазі Зеленського.

При цьому експерт додав, що, модулюючи рівень підтримки виборцями кандидатів у другому турі, складається ситуація, що «більшість електорату Тимошенко у другому турі не піде голосувати за Порошенка, якщо Порошенко там буде». За його словами, більшість електорату Порошенка, якщо той не вийде у другий тур, розколеться між Тимошенко і Зеленським, але більшість буде за «третього кандидата».

Водночас голова Платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційний центр» Олег Саакян переконаний, що «люди стоять не перед вибором найкращого інструменту зі зміни життя, а перед вибором трьох абсолютно різних світоглядних коридорів, в яких абсолютно різні підходи, абсолютно різні ідеологічні рамки тощо».

У цьому зв’язку він проаналізував перспективи Зеленського на виборах президента.

«Один з цих коридорів – коридор Зеленського, він пов’язаний з абсолютною віртуалізацією політики, тобто абсолютно взагалі її ігноруванням… Це кандидат, який набирає свою підтримку виключно до того моменту, коли він починає говорити. Тільки він починає говорити, його електоральні можливості починають звужуватися, тому що частина електорату в ньому розчаровується, і головне завдання його команди – це не допустити розвіртуалізації свого підопічного. І в цій ситуації, я бачу, що вже на сьогодні, це починає вдаватися складніше», - наголосив Саакян.

«Очевидно, що є ціла низка факторів, які провокують пана Зеленського до того, щоб виходити і щось говорити, записувати відео. І відповідно – це починає викликати хвилю обурення. Тому ми вже можемо спостерігати певне зниження його рейтингів, і тут можна сказати про двобій двох інтересів. Інтерес команди Зеленського в тому, щоби їх кандидат не розвіртуалізувався – сказав якомога менше. Інтерес суспільства, навпаки, розвіртуалізувати Зеленського і побачити, а що ж він реально буде робити, які ж його політичні позиції», - додав політолог.

Читайте такожЩоб зекономити гроші українців: Балога розповів, як завершити вибори вже в першому турі

«В такому випадку можна говорити про те, що Зеленський може під час виборів пройти ініціацію як політика. В іншому випадку – це чорна коробка, більше того, яка насичена негативними емоціями суспільства. Тому що для суспільства Зеленський – це інструмент покарання, інструмент злого жарту над політичною елітою, не розділяючи, що цей злий жарт буде і над усім українським суспільством», - сказав Саакян.

«Тому що негативна емоція в цьому випадку мотивує людей до того, щоб покарати. І Зеленський, таким чином, є уособленням і збірним образом всіх тих чаянь суспільства стосовно цього ідеального протестного кандидата, коли його насищають абсолютно різними, найчастіше взаємовиключними характеристиками та властивостями», - заявив експерт.

Своєю чергою, аналітик та політтехнолог Олександр Кочетков вважає, що в Україні склалася унікальна ситуація для розвинених демократичних і цивілізованих країн, що за дев’ять днів до виборів абсолютно незрозуміло, який кандидат переможе.

«Ми зараз навіть не знаємо, хто вийде до другого туру. Тому що три персони, три фігури мають абсолютно рівноцінні шанси вийти», - сказав він.

«Пан Зеленський має відрив 4-5%. Він попереду», - додав Кочетков і висловив переконання, що цей відрив Зеленський може втратити, якщо його виборці будуть неорганізованими у день голосування.

«Тимошенко має сталу позицію – вона прогресує», - вважає Кочетков і зазначає, що лідер «Батьківщини» успішно використовує відведений час на загальнонаціональному ефірі для критики діяльності чинного президента Петра Порошенка.

«І президент – він зараз на спаді», - сказав експерт і нагадав про скандал, пов’язаний із розслідуванням журналістів щодо розкрадання в оборонному секторі, який впливає на рівень підтримки Порошенка, оскільки «його рейтинг поступово падає».

За словами Кочеткова, виборчим штабам Порошенка дано завдання «намалювати рекордний результат» підтримки. «Зараз з урахуванням цього передбачуваного падіння, їм треба малювати 8-10%...», - стверджує експерт.

На його переконання, якщо штабам вдасться це зробити, то Порошенко «може вийти теж у другий тур за рахунок цих 5-6%, які йому намалюють».

«Окрім Зеленського, жоден кандидат не визнає не те що поразки, а не виходу у другий тур. І підстав для цього більш ніж достатньо. Наявність хоча б технічних кандидатів – це вже є підстави до певних закликів щодо невизнання виборів», - сказав він.

На переконання Кочеткова, кандидат Юрій Тимошенко може відтягнути 2-3% у Юлії Тимошенко, що може вплинути на її вихід або не вихід у другий тур.

«Нас чекають складні часи, і нас цілком може очікувати протистояння, і це буде вже не те, що Майдан, а це може бути більш загрозлива для державності України ситуація», - сказав він.

Читайте такожМісце голосування на виборах уже змінили близько 100 тисяч українців — ЦВК

Своєю чергою директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що для перемоги на виборах президента необхідно представити виборцям один чіткий аргумент. Він переконаний, що Тимошенко для виходу у другий тур повинна мобілізувати свій електорат головним аргументом, який полягатиме у тому, щоб «позбавити Україну Порошенка».

При цьому Небоженко вважає, що Порошенко теж може вийти у другий тур за рахунок голосів півдня і сходу України не лише завдяки адміністративному ресурсу, а за допомогою Москви.

«Москву влаштовує Порошенко як керована, прозора, абсолютно зрозуміла людина, яка все одно пообіцяє суверенізацію Донбасу. Жоден інший цього не зробить», - заявив експерт.

«Що стосується Зеленського, я вважаю, що у Порошенка є всі можливості адмінресурсу зжерти голоси Зеленського. Просто зжерти. Це буде брутально, некрасиво. Ніякі стогони, жарти і блискучі трагічні прес-конференції Зеленського вже не допоможуть. Він (Порошенко) прекрасно знає, що Зеленський не помститься», - наголосив Небоженко.

Водночас, письменник, публіцист Костянтин Матвієнко вважає дивною критику штабу Порошенка на адресу Зеленського. «Чого, на мою думку, не розуміють у штабі президента? Чим більше вони критикують Зеленського, тим більше вони йому допомагають. Тому що Зеленський – це відповідь, власне кажучи, на все те, що відбувалося і організовувалося цією владою на чолі з чинним президентом в українському суспільстві», - наголосив Матвієнко і висловив переконання, що Зеленський виграє у Порошенка у будь-якому разі, в тому числі у другому турі.