ЦВК заборонила ставити штамп "вибув" на бюлетенях / фото УНІАН

Центральна виборча комісія наголошує, що внесення змін до виборчих бюлетенів з використанням штампа "Вибув" без рішення ЦВК забороняється.

Про це повідомили УНІАН у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату Центрвиборчкому у зв’язку з повідомленнями засобів масової інформації щодо прийняття рішення про скасування реєстрації окремих кандидатів на пост президента на чергових виборах 31 березня.

Центральна виборча комісія звертає увагу, що за змістом частини 1 статті 56 закону "Про вибори президента України" ЦВК приймає рішення про скасування реєстрації у разі звернення кандидата у будь-який час після його реєстрації, однак не пізніше, ніж за 23 дні до дня виборів, з письмовою заявою про відмову від балотування.

Відео дня

Таким чином, строк подання до ЦВК зазначеного звернення кандидата на пост президента минув 7 березня.

Читайте такожВибори президента України: Мороз знімає свою кандидатуру

При цьому законом передбачено, що в разі надходження відповідного звернення кандидата пізніш як за 23 дні до дня виборів, тобто пізніше 7 березня, таке звернення Центральною виборчою комісією не розглядається, рішення по ньому не приймається.

З огляду на вказані положення закону ЦВК наголошує, що публічні заяви кандидатів на пост президента про відмову від балотування не мають жодних правових наслідків.

Станом на 29 березня Центральною виборчою комісією зареєстровано 39 кандидатів на пост президента, включених до виборчого бюлетеня з чергових виборів президента України 31 березня для голосування в день виборів, які залишаються суб’єктами виборчого процесу.

ЦВК просить окружні виборчі комісії довести до відома всіх дільничних виборчих комісій вимоги частини 7 статті 72 закону про те, що внесення змін до виборчих бюлетенів з використанням штампа "Вибув" без рішення Центрвиборчкому забороняється, звернувши їхню увагу, що згідно з частиною 9 статті 72 закону особи, винні у протиправному псуванні виборчих бюлетенів, відшкодовують завдану шкоду в порядку, встановленому законом.

Центрвиборчком застерігає від безпідставного внесення змін до виборчих бюлетенів без рішень ЦВК.