Петро Порошенко / фото REUTERS

Олександр Доній, політичний аналітик і екс-нардеп, проаналізував, шляхом яких методів, засобів і технологій Петро Порошенко фактично зумів пробитися у другий тур виборів президента України 2019.

"Скандал з "Укроборонпромом" не погіршив позицій Порошенка. Це було передбачувано, я попереджав про це, коли аналізував наслідки скандалу. У підсумку, сталася не лише мобілізація прихильників Порошенка, але також йому вдалося мобілізувати патріотичний електорат. Для цього Порошенко закинув ідеї про те, що тільки він захищає інтереси України, а всі інші так чи інакше відстоюють російські інтереси", - висловився експерт для Главреда.

На його думку, активно закинута в суспільство і маси теза, що всі противники Порошенка грають на руку Володимиру Путіну, призвела до поразки вже в першому турі виборів 2019 Юлії Тимошенко.

Відео дня

"Теза чинного президента "всі, хто проти Порошенка – за Путіна" вдарила по електорату Юлії Тимошенко. Підсумки голосування в першому турі показали, що її результат погіршився, у порівнянні з тим, що показувала соціологія", - вважає Доній.

Іншим важливим фактором проходу Порошенка у другий тур, як думає аналітик, стала його негласна домовленість з олігархом Рінатом Ахметовим і політиком Віктором Медведчуком.

"Якби був єдиний кандидат [від Оппоблоку - ред.], а не два – Бойко і Вілкул, небезпека для Порошенка не пройти у другий тур зберігалася б, тому вони і домовилися з групою Ахметова і Медведчука про гру в нібито поділ проросійських кандидатів", - підсумував Доній.

Нагадаємо, раніше експерт розповів, як музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук посприяв проходженню Порошенка у другий тур виборів президента України 2019.