В цілому, у згаданих двох кримінальних провадженнях детективи НАБУ притягнули до відповідальності 15 осіб / фото УНІАН

У Національному антикорупційному бюро України дали роз'яснення щодо 87 сторінок матеріалів, отриманих від Генеральної прокуратури у 2017 році.

У роз'ясненні НАБУ, оприлюдненому на сайті відомства, йдеться, що днями ЗМІ опублікували ті самі 87 сторінок матеріалів, які Генпрокуратура навесні 2017 року передала до Антикорупційного бюро.

Читайте такожВведено в дію рішення РНБО про реформування оборонки і підвищення прозорості виконання держзамовлення (відео)

Відео дня

«Основна частина листувань у цих 87 сторінках стосується розслідувань протиправної діяльності компаній, підконтрольних двом народним депутатам. Йдеться про факти заволодіння 300 млн куб. м газу (кримінальне провадження № 52016000000000479 від 12.12.2016) та одного з епізодів заволодіння коштами «Укрзалізниці» (№52016000000000089 від 31.03.2016)», - йдеться у повідомленні.

У НАБУ уточнили, що «у першому випадку до кримінальної відповідальності притягуються службові особи та неформальні куратори ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ «Енергія-Новояворівськ», бенефіціарами яких є два народні депутати (один з них — голова Комітету Верховної Ради з питань транспорту)». «Досудове розслідування у цій справі завершено, матеріали відкриті стороні захисту для ознайомлення, після чого її скерують до суду. Встановлена сума збитків — 1,4 млрд грн. У цьому провадженні накладено арешт на дві ТЕЦ, які фактично належать народним депутатам та використовувались для вчинення злочину їхніми підлеглими. ТЕЦ передані в управління АРМА», - йдеться у роз'ясненні.

У другому кримінальному провадженні (за фактами заволодіння коштами «Укрзалізниці») справу стосовно двох осіб скеровано до суду, додали у НАБУ.

«Загалом, у згаданих двох кримінальних провадженнях детективи НАБУ притягнули до відповідальності 15 осіб. Загальна сума збитків через корупцію, викриту детективами Бюро під час цих розслідувань, становить 1,5 млрд грн», - поінформували у Бюро.

Як повідомляв УНІАН, 7 березня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що готуються інформаційні «вкидання» у відношенні Бюро у зв'язку з виробництвами про розкрадання в «Укроборонпромі».

Ситник зазначив, що ці інформаційні «вкидання» спрямовуватимуться на дискредитацію цього правоохоронного органу і базуватимуться на основі даних Євгена Шевченка. За словами Ситника, Шевченко ніколи не працював в НАБУ, але при цьому він співпрацював з детективами в ряді кримінальних проваджень.

Також Ситник заперечив інформацію про те, що НАБУ нібито два роки розслідувало факти зловживань в «Укроборонпромі», які були оприлюднені наприкінці лютого проектом «Наші гроші з Денисом Бігусом». «З матеріалів провадження, яке було і є, за нашими даними, в ГПУ було виділено 87 аркушів, і як матеріали, а не як кримінальне провадження, були скеровані до НАБУ. В основному ці (передані НАБУ від ГПУ) аркуші стосувалися переписки Євгена Шевченка з окремим особами», - зазначив директор НАБУ.

13 березня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив про відсутність в матеріалах кримінального провадження щодо розкрадань в Державному концерні «Укроборонпром» переданих з прокуратури 87 аркушів листувань фігурантів справи.

«Документи, дійсно, не були надані (до САП – УНІАН), були, дійсно, передані якісь матеріали виділені з кримінального провадження військовою прокуратурою…це, дійсно, було так, я досі не отримав відповіді директора НАБУ, де ці матеріали, але я отримав відповідь головного військового прокурора Матіоса, який підтвердив, що ці матеріалі направлялись – це 87 аркушів переписки, де згадувались О.В. (ймовірно, колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Володимирович Гладковський – УНІАН), Ігор (ймовірно, син Гладковського – УНІАН)», - заявив він.