Суд зобов’язав ЦВК зареєструвати нардепа-втікача Онищенка кандидатом у депутати / фото УНІАН

Апеляційний адміністративний суд Києва зобов’язав Центральну виборчу комісію зареєструвати нардепа-утікача Олександра Онищенка кандидатом у народні депутати на позачергові вибори до Верховної Ради. 

Про це повідомляє Слідство.Інфо з посиланням на рішення Шостого апеляціного адмінсуду Києва від 21 червня.

Читайте такожЦВК відмовилася реєструвати Онищенка кандидатом у депутати

Відео дня

Згідно із законодавством України реєструвати кандидатом в народні депутати можна громадян України, які протягом п’яти років до виборів постійно проживали в її межах. Утім, як відомо, Олександр Онищенко покинув країну 2016 року. Його позбавили депутатської недоторканності і оголосили у розшук. У зв’язку з цим раніше ЦВК відмовлялася його реєструвати на вибори.

"У своїй автобіографії як кандидат він написав, що з 2016 року й по теперішній час перебуває поза межами держави, бо нібито представляв Україну на змаганнях із кінного спорту "у статусі вершника". На підтвердження Онищенко надав лист від Громадської організації "Всеукраїнська федерація кінного спорту України". Суд пристав на його аргументи і задовольнив клопотання", - пише видання.

Колегія суддів вирішила, що надані документи підтверджують поважність причини виїзду Онищенка за межі України від 2016 року до сьогодні.

Як повідомлялося, Онищенко підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування". 5 липня 2016 року Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт, однак напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко залишив межі України. Після цього він був оголошений у розшук.