Член Центральної виборчої комісії Леонтій Шипілов / фото УНІАН

Член Центральної виборчої комісії Леонтій Шипілов заявив, що Верховний суд відкинув усі докази непроживання в Україні протягом останніх 5-ти років колишнього народного депутата від Партії регіонів, екс-глави Адміністрації колишнього президента Віктора Януковича Андрія Клюєва і відеоблогера Анатолія Шарія.

Про це Шипілов заявив в інтерв’ю УНІАН, коментуючи заяву глави Касаційного адміністративного суду при ВС Михайла Смоковича, який сказав, що Верховний суд не зобов'язував ЦВК реєструвати Клюєва і Шарія кандидатами в депутати, а лише доручив продовжити розгляд їхніх документів.

Шипілов наголошує, що Верховний суд скасував рішення ЦВК про відмову в реєстрації Клюєва та Шарія. «У мотивувальній частині Верховний суд повідкидав всі наші докази, визнавши їх неналежними, про що і говорив пан Смокович під час брифінгу. Також він сказав, що нас (Верховний суд – УНІАН) не переконали, що не назвали належних доказів неперебування на території України», - додав член ЦВК.

Відео дня

«Оскільки Верховний суд вважає наші докази неналежними, недоведеними, виникає питання – розглянути знову документи? Тобто, що ми маємо зробити, коли нам банально «відрубали руки» рішенням Верховного суду», - наголосив член ЦВК.

Читайте також"Реваншуйте нах**": у центрі Києва влаштували протест проти реєстрації кандидатами в депутати Клюєва та Шарія

«Тут цікаво, коли журналісти запитували з приводу Януковича. За такою логікою, за якою каже пан Смокович, що хтось може переховуватись на території України, то і Янукович може заявити, що він теж переховується в Україні і нікуди не виїжджав з території України. На що пан Смокович сказав, що це загальновідомий факт, що він поза межами країни. Так само загальновідомий факт – перебування поза межами України і Клюєва, і Шарія, що ми власне і доводили в своїх рішеннях і в судах, але Верховному суду цього було замало і недостатньо», - додав він.

Шипілов наголошує, що рішення «і по Клюєву, і по Шарію, коли ми їм відмовляли в реєстрації – були правомірні та законні, натомість судові інстанції вважають протилежне».

Він наголошує, що згідно з ст. 129-1 Конституції України судове рішення є обов’язковим до виконання. «Згідно з Кодексом адміністративного судочинства України, рішення, які прийняті Касаційним адміністративним судом у складі Верховного суду, є остаточними і оскарженню не підлягають. Якщо ми приймаємо рішення, яке йде всупереч Верховному суду, ми скоюємо правопорушення», - додав член ЦВК.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня ЦВК на виконання постанов Верховного суду ухвалила рішення про реєстрацію кандидатами у народні депутати Андрія Клюєва та Анатолія Шарія.

Сьогодні, 3 липня, голова Верховної Ради Андрій Парубій звернувся до Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби із запитом надати відомості щодо проживання протягом останніх п’яти років на території України Клюєва, Шарія і екс-секретаря РНБО, колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна.

Глава Касаційного адміністративного суду при ВС Михайло Смокович заявив, що Верховний суд не зобов'язував Центральну виборчу комісію реєструвати Клюєва і Шарія кандидатами в нардепи, а лише доручив продовжити розгляд їхніх документів.